SON DAKİKA
Hava Durumu

Ulusal bağımsızlık savaşımızın önsözü: Çanakkale Zaferi

Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şube Başkanı Tayfun Sırman, "Çanakkale Deniz Zaferi’nin en önemli yanı, Türk Ulusunun 232 yıllık yenilgiler serisinin ezikliğinden kurtularak emperyalizmin esaret ve zillet zincirlerini kırıp atacağı ve Laik Cumhuriyet’e kavuşacağı Ulusal Bağımsızlık Savaşının muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa ile Anafartalar Kahramanı olarak tanıştığı Çanakkale Kara Savaşlarının öncülü olmasıdır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.03.2023 18:55
Haber Güncellenme Tarihi: 23.03.2023 18:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Ulusal bağımsızlık savaşımızın  önsözü: Çanakkale Zaferi

Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şube Başkanı Tayfun Sırman, Çanakkale Deniz Zaferinin bir savaş zaferi olmasının ötesinde, Osmanlı Devleti’nin, Çarlık Rusya’sının ve 1. Dünya Savaşı’nın yaşam sürelerini belirlemiş, tarihin akışını değiştirmiş, emperyalizmin yenilmez armadasını hüsrana uğratmış eşsiz bir zafer olduğunu vurguladı.

Sırman yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: "Çanakkale Deniz Zaferi’nin en önemli yanı ise, Türk Ulus’unun 232 yıllık yenilgiler serisinin ezikliğinden kurtularak emperyalizmin esaret ve zillet zincirlerini kırıp atacağı ve Laik Cumhuriyet’e kavuşacağı Ulusal Bağımsızlık Savaşı’nın muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa ile Anafartalar Kahramanı olarak tanıştığı Çanakkale Kara Savaşlarının öncülü olmasıdır. İngiliz, Fransız ve İtalyan donanmalarının güçlü savaş gemileri, hiç beklemedikleri bir hezimete uğradılar. Ardından B Planlarını devreye sokarak 1 ayda hazırlıklarını tamamlayıp bu kez Çanakkale’yi karadan geçmeye kalkıştılar. Hesapları birkaç günde İstanbul’a ulaşarak amaçlarını gerçekleştirmekti. Ancak bu defa da karşılarına 34 yaşında bir Türk Subayı çıktı. 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal Bey çıkarma yapılacak bölgeyi doğru saptamış, yerini almıştı. İhtiyat tümeni olmasına ve emir de almamasına karşın sadece bir bölük askeriyle çıkarma birliklerini Conkbayırı’nda durdurdu. Bütün Ağustos ayı boyunca son derecede şiddetli çarpışmalar yaşanan Anafartalar Cephesi’nde ise, 6 ve 10 Ağustos tarihlerinde Anafartalar Grup Komutanı olarak tarihin en kanlı muharebelerine komuta etti, savaşın kaderini belirledi, “Anafartalar Kahramanı” oldu. Çanakkale’yi karadan da geçemeyen emperyalistler yine çekilmek zorunda kaldılar. Böylelikle 1. Dünya Savaşı 3 yıl daha sürdü. Yardım alamayan Rusya’da 1917 Ekim Devrimi ile Çarlık devrildi, rejim ve iktidar değişti, Sovyetler Birliği doğdu. Mustafa Kemal Paşa da önce kongrelerle Milletin azim ve kararını harekete geçirerek TBMM’yi açtı, sonra o Meclisle Kurtuluş Savaşı’nı zafere ulaştırıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdu. Aziz Türk Milleti ezici çoğunluğuyla; 19 Şubat 1915’den 18 Mart 1915’e 1 ay boyunca Çanakkale tabyalarında savaşan topçu neferlerini de, İngiliz denizaltısını periskopundan vuran Müstecip Onbaşıyı da, 250 kiloluk top mermisini sırtlayıp namluya süren Seyit Onbaşıyı da, Nusrat Mayın Gemisi Komutanı Tophaneli Yüzbaşı İsmail Hakkı Bey’i de, şanlı 57. Alayı ve komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey’i de, Cevat ve Esat Paşaları da unutmuyor, unutmayacak. Ulusumuz elleri öpülesi kahramanlarına gönül borcunu ödemenin olanaksız olduğunu biliyor, Atatürkçü Düşünce Derneği olarak; Çanakkale Deniz Zaferimizin 108. yıl dönümünü kutluyor, başta Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Boğaz Savunmasının ve kara savaşlarının şehit ve gazilerini minnet ve şükranla anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyor, “Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlâtlarımız olan” uzak diyarların çocuklarını kahrolası çıkarları için ölüme gönderen acımasız emperyalistlere de bir kez daha hatırlatıyoruz; Çanakkale Geçilmez!" 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.