SON DAKİKA
Hava Durumu

KGK’dan yerel medya için 5 başlıkta yol haritası

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK), Afyonkarahisar'daki Yerel Medya İstişare Toplantısı'nda; Basın Meslek Birliği Yasası, yerel basının ekonomik sorunları, dijital telif hakları ve yapay zeka konularında çözüm çağrısında bulunduğu bir bildirge yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.09.2026 12:06
Haber Güncellenme Tarihi: 24.09.2026 12:21
Muhabir: BELKIZ EFE
KGK’dan yerel medya için 5 başlıkta yol haritası

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) Afyonkarahisar’da gerçekleştirdiği Yerel Medya İstişare Toplantısı’nın sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede Basın Meslek Birliği Yasası’ndan yerel basının ekonomik sorunlarına, telif haklarından dijital platformlara kadar medya sektörünün geleceğini ilgilendiren önemli başlıklarda çağrılar yapıldı.

Küresel Gazeteciler Konseyi, Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Yerel Medya İstişare Toplantısı’nın ardından alınan kararları kamuoyuyla paylaştı.

Sonuç bildirgesinde gazetecilik mesleğinin yasal ve mesleki yapısının güçlendirilmesi, yerel medyanın ekonomik sürdürülebilirliğinin sağlanması, Basın İlan Kurumu ile iş birliğinin geliştirilmesi ve dijital çağda telif haklarının yeniden ele alınması öne çıktı.

BASIN MESLEK BİRLİĞİ YASASI ÇAĞRISI

KGK, gazetecilik mesleğinin saygınlığının korunması, sektördeki dağınıklığın giderilmesi, gazetecilerin çalışma koşulları ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla Basın Meslek Birliği Yasası çıkarılması gerektiğini bildirdi.

İnternet ve dijital medyadaki hızlı dönüşümün beraberinde yeni mesleki ve etik sorunlar getirdiğine dikkat çekilen bildirgede, kapsamlı bir yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunduğu ifade edildi.

KGK tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasası taslağının Adalet Bakanı Akın Gürlek’e sunulduğu bilgisi de il temsilcileriyle paylaşıldı. Yasama sürecinde TBMM’nin ilgili komisyonlarıyla temas kurulması ve düzenlemenin sektörün ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde geliştirilmesi yönünde çalışma yürütülmesi kararlaştırıldı.

YEREL BASININ EKONOMİK SORUNLARI MASADA

Toplantının önemli gündemlerinden biri yerel basının yaşadığı ekonomik sorunlar oldu. Katılımcılar, yerel medya kuruluşlarının sürdürülebilir bir ekonomik yapıya kavuşturulması gerektiği konusunda ortak görüş bildirdi.

Basın İlan Kurumu’nun yerel medyanın gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalarının desteklenmesi gerektiği belirtilirken, BİK ile medya kuruluşları arasında ortak projelerin geliştirilmesi ve eğitim ile mesleki gelişim faaliyetlerinin artırılması istendi.

Bildirgede Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdülkadir Çay’a yerel medyaya gösterdiği ilgi ve destek dolayısıyla teşekkür edilmesi de kararlaştırıldı.

Kamu kurumlarının icra ilanları, doğrudan temin ve çeşitli ihale yöntemleri de gündeme getirildi. KGK, bu süreçlerde daha açık ve şeffaf bir sistem oluşturulmasının kamu kaynaklarının etkin kullanılması, israfın önlenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi açısından önemli olduğunu savundu.

YAPAY ZEKA VE DİJİTAL DEVLER İÇİN TELİF ÇAĞRISI

Sonuç bildirgesinin en dikkat çeken bölümlerinden birini telif hakları oluşturdu.

KGK, radyo ve televizyon kuruluşlarının telif konusunda birden fazla meslek birliğiyle muhatap olduğu mevcut yapının sadeleştirilmesini istedi. Telif bedellerinin daha anlaşılır ve merkezi bir sistem üzerinden tahsil edilip hak sahiplerine dağıtılabileceği bir model önerildi.

Dijital medyada ise gazetecilerin ürettiği haberlerin arama motorları, dijital platformlar ve yapay zeka hizmetleri tarafından kullanılmasına dikkat çekildi. KGK; Google, Microsoft, Yandex, ChatGPT, Gemini ve Meta AI gibi hizmetlerin haber içeriklerinden yararlanması karşılığında içerik üreticileri ve medya kuruluşlarının ekonomik haklarının korunmasını sağlayacak bir telif sisteminin oluşturulması gerektiğini savundu.

Konsey ayrıca uluslararası dijital şirketlerin Türkiye’de elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesi ve internet medyasına içeriklerinin ekonomik değeri karşılığında daha güçlü bir gelir modeli oluşturulması için ilgili bakanlıkların çalışma yapmasını istedi.

“TERÖRSÜZ TÜRKİYE” SÜRECİ DE GÜNDEMDEYDİ

Toplantıda kamuoyunda “Terörsüz Türkiye” olarak adlandırılan süreç de değerlendirildi. KGK bildirgesinde sürece destek verildiği açıklanırken; birlik, beraberlik ve toplumsal dayanışmanın güçlendirilmesine vurgu yapıldı.

Konsey, çalışmalarını “tek devlet, tek bayrak, tek vatan, tek millet” ilkeleri doğrultusunda sürdüreceğini bildirdi.

KGK: MESLEKİ MÜCADELE DEVAM EDECEK

Sonuç bildirgesinde KGK’nın gazetecilik mesleğinin saygınlığının korunması, gazetecilerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi, mesleki dayanışmanın güçlendirilmesi ve toplumun doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasının desteklenmesi amacıyla çalışmalarını sürdüreceği belirtildi.

KGK ayrıca Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği çalışmalarla Türk medyasının uluslararası alandaki etkinliğinin artırılması yönündeki faaliyetlerine devam edeceğini kamuoyuna duyurdu.

Kaynak: BELKIZ EFE

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.