SON DAKİKA
Hava Durumu

İlk yerli araç TOGG yola çıkamadan mağdur etti

Daha çıkışını yapmadan ilk 'yerli araç' diye pazarlanan TOGG, ön sipariş için yaptığı açık artırmada yüzlerce kişiyi mağdur etti. On binlerce lira zarara uğrayan yurttaşlar mağduriyetleri giderilmezse eylem yapacak.

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2023 13:55
Haber Güncellenme Tarihi: 11.03.2023 13:55
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
İlk yerli araç TOGG yola çıkamadan mağdur etti

Bursa Gemlik'teki fabrika açılışına başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere birçok siyasinin katıldığı, Türkiye'nin ilk ''yerli aracı'' Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) elektrikli araçlar, daha çıkışını yapmadan yüzlerce kişiyi mağdur etti.

Birgün'ün haberine göre ön sipariş verebilmek için TOGG'un dijital deneyim platformu Trumore üzerinden 2023 adetlik NFT açık artırmasına katılmak için AVAX kripto para birimi alan yurttaşlar, açık artırmanın ertelenmesi ve kripto paranın değer kaybetmesi sonucu on binlerce lira zarara uğradı. TOGG tarafından herhangi bir bilgi alamayan mağdurlar, bunun ardından Facebook'ta ''TOGG NFT Mağdurları'' isimli 280'in üzerinde katılımcının yer aldığı bir grup kurdu. Grupta yapılan paylaşımlarda kimi mağdurların NFT satın alabilmek için araçlarını satmak zorunda kaldığı görüldü.

Yaşanan süreci BirGün'e değerlendiren mağdurlar, TOGG müşteri hizmetleri tarafından sadece kendilerine beklemeleri gerektiği bilgisi verildiğini aktardı.

EVİMİ ARABAMI SATTIM

NFT açık artırmasına girebilmek için evini sattığını dile getiren mağdurlardan Ahmet Şahin şunları söyledi:

"TOGG çok fazla talep olduğundan 2 bin 23 adet özel seriyi satmak için böyle bir açık artırma yapacağını açıklamıştı. Açık artırmaya katılıp NFT almak için AVAX almamız gerekiyor. Ben tanesi 450 lira civarından 150 AVAX satın aldım. 5 Şubat'ta saat 19.23'te açık artırma başladı. 19 kişi açık artırmada NFT alabildi ancak ardından sistem çöktü. Bunun üzerine ertesi gün devam edeceklerini bizimle paylaştılar ancak deprem olunca açık artırmayı daha ileriye ertelediler. Biz ilk günler deprem nedeniyle bir şey demedik ama bu süreçte hiçbir bilgi de alamadık. Ancak bu sürede AVAX değer kaybetti ve biz de çok büyük zarara uğradık. Bunun üstüne bir de özel seri satışlarının 29 Ekim'e ertelendiğini, şu anda kura yoluyla satın alacak kişileri belirleyeceklerini söylediler. Bu açıklamanın ardından da AVAX anında çakıldı. Biz elimizde kaybettiğimiz paralarla kaldık."
Büyük bir gösteriyle TOGG fabrikasının açılmasına güvenerek bu işe girdiklerini ifade eden Şahin, "Türkiye'nin çok büyük şirketleri katıldı bu açılışa. Bunlara güvenerek AVAX'ları aldık. Kulaktan duyma ya da güvenilmez bir yer olsa biz bu işe neden girelim? Bize 'zararı karşılayacağız' diyorlar ama şu ana kadar 'bekleyin' demekten başka bir şey yapmadılar. İnsanlar minimum 20 bin lira zararda" dedi.

EYLEM YAPACAĞIZ

''TOGG NFT Mağdurları'' grubunun kurucusu İbrahim Yıldız ise araba ihtiyacı olduğunu dile getirerek şöyle konuştu:

"İki üç yıldır TOGG alacağım diye araba almayı erteliyorum. Ancak ben Kayseri'de yaşıyorum ve hemen hemen her gün deprem oluyor. Dışarıda yatıyoruz. Her gün sokaklardayız. Bir an önce arabaya ihtiyacım var. Milli araç alayım diye o kadar bekledim, mağdur oldum."

Kendisinin 23 bin liradan fazla zararda olduğunun altını çizen Yıldız, "1 ay boyunca geri dönüş sağlanmadı. Ben de grubu insanlar birlikte dayanışma sağlasın diye açtım. Sesimizi en iyi bu şekilde duyurabileceğimizi biliyorum" dedi.

Her iki mağdur da mağduriyetleri giderilmediği takdirde TOGG'un fabrikasının önünde ya da yöneticilerin bulunduğu bölgede eylem yapacaklarını, hukuki yollara başvuracaklarını aktardı.

DİJİTAL VARLIK CÜZDANI OLUŞTURMALARI İSTENMİŞTİ

Öte yandan, TOGG'un NFT açık artırmasına nasıl başvuru yapılacağının detayları da belli olmuştu. ''100. Yıl Özel Seri'' otomobiller için Trumore üzerinden başlatılan açık artırmada 2023 adet NFT satışa çıkmıştı ve bu NFT'lere sahip olan vatandaşların TOGG'un özel sürümüne herkesten önce sahip olma imkânı yakalayacakları belirtilmişti. Trumore uygulamasını indirip, giriş yapıp, dijital varlık cüzdanı oluşturduktan sonra yapılması gerekenler maddele halinde sıralanmıştı. Maddeler arasında "Avalanche C-Chain destekleyen bir platformdan (Trumore'dan satın alınamaz) satın alabileceğiniz AVAX'ı Trumore cüzdanınıza aktarın", "NFT sekmesinden 'NFT Alım Platformunu Keşfet' butonuna, sonrasında açılan sayfada da 'Keşfet'e basın" gibi ifadeler yer almıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.