SON DAKİKA
Hava Durumu

Yenişehir'e müze için ilk adımlar

Osmanlı'nın ilk başkenti Yenişehir'e bir müze kazandırılmak amacıyla ilk adımlar atılmaya başlandı. Belediye Başkanı Aydın, müze kurmak için gerekli girişimlere başladıklarını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.08.2021 15:58
Haber Güncellenme Tarihi: 21.08.2021 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Yenişehir'e müze  için ilk adımlar

 ÖZEL HABER : ERTAN ADANA
"TARİHSEL BİRİKİMİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"
Osmanlının ilk başkenti Yenişehir'de, tarihi ve kültürel birikimlerin gün yüzüne çıkarılıp kayıt altına alınması amacıyla bir Kent Müzesi kurma girişimleri başlatıldı. İlçenin tarihsel geçmişi gereği bugüne değin gelmiş olan çeşitli birikimlerinin olduğuna işaret eden Belediye Başkanı Davut Aydın, "Bu birikimlerin en iyi biçimde değerlendirilebilmesi için yapılması gereken ilk iş bir müze kurmak. Bu yönde girişimlerimizi başlattık" dedi.

"2022'DE SEMPOZYUM DÜZENLEYECEĞİZ"
Gelecek yıl ilçenin tarihinin anlatılacağı kapsamlı bir sempozyum düzenlemeyi planladıklarını belirten Başkan Aydın, "Bu sempozyumda ilçemizin kuruluşundan bu yana yaşananlar, gelişmeler, tarihsel olaylar anlatılacak. Akademik bakımdan bilgileneceğiz. Tarihçilerimizi ilçeye davet edip ön görüşmeler yapıyoruz. Konuklarımız Yarhisar'a ve ilçe merkezindeki Sinanpaşa Külliyesi'ni inceleyip belli başlı eserlerimizi gördüler" diye konuştu.
 Osmanlının ilk başkenti Yenişehir'e bir müze kazandırmak amacıyla girişimler başlatıldı. Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, "İlçemizin geçmişten gelen özellikleri bakımından çok zengin bir birikimi var. Tarihi eserler, mezar taşları var. Araştırıyoruz. Elimizde tam olarak neler var, bunları tespit etmeye çalışıyoruz. Bir Kent Müzesi kurma yönünde girişim ve düşüncelerimiz var" dedi.
"MUHTARLARDAN DESTEK ALACAĞIZ"
     Müzede sergilenecek olan eşyaların temini aşamasında muhtarlardan destek alacaklarını ifade eden Aydın, "İlçemizde giyim kuşam, yeme içme, yani günlük yaşama ilişkin her türlü eşya, halı, zirai aletler mevcut. Bunun dışında örneğin kına gecesi elbiseleri... Toplanan verilere göre müze için yer seçimi yapılacak. Bu konuda ise değişik seçeneklerimiz var. İlerleyen günlerde hem elimize eşya örnekleri gelmeye başlayacak, hem müzenin kurulacağı mekânı belirlemiş olacağız. Bu konuda öncelikle muhtarlarımızdan destek bekliyoruz. Muhtarlarımıza konuyu aktararak kendi mahalle ve köylerinde ne varsa belediyemize getirip teslim etmelerini istedik. Geçmişle gelecek arasındaki bağı en iyi sağlayan mekânlardan biri de kuşkusuz müzelerdir" diye konuştu.
"SEMPOZYUM DÜZENLEYECEĞİZ"
     Gelecek yıl Yenişehir'in tarihinin anlatılacağı kapsamlı bir sempozyum düzenlemeyi planladıklarını belirten Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sempozyumda ilçemizin kuruluşundan bu yana yaşananlar, gelişmeler, tarihsel olaylar anlatılacak. Son derece bilgileneceğiz. Bu konuyu da tarihçilerimizle görüşüyorum. İlçemizin tarihsel geçmişini ortaya çıkarmalıyız. Tarihçi konuklarımız Yarhisar'daki cami ve hamamı, ilçe merkezindeki Sinanpaşa Külliyesi'ni ziyaret edip belli başlı eserlerimizi görüp incelediler."
 
Başkan Aydın, U.Ü. Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve İznik Müze Müdürü Ahmet Türkmenoğlu ile görüştü. Aydın, "İlçemizin tarihine ışık tutan güzel bir müze kazandıracağız" dedi.
 

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.