SON DAKİKA
Hava Durumu

Kayar: 3 Devrim Yasası’na sahip çıkmalıyız

29 Ekim Kadınları Derneği Bursa Yenişehir Temsilcisi Serpil Kayar, 3 Mart 1924'te Türkiye Cumhuriyeti'nin laik temellerini atan yasaların yıldönümü olduğunu belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2023 16:15
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2023 16:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
Kayar: 3 Devrim Yasası’na sahip çıkmalıyız

Kayar, 3 Mart'ta kabul edilen yasalarla Cumhuriyet Hükümeti;  Şeriye ve Evkaf Vekaleti’ni ve halifeliği kaldırarak, halkın kendi iradesi ile kendisini yöneteceğinin  ve toplumsal yaşama bilimin egemen olacağının ilk adımlarını atıyordu. Yine aynı gün kabul edilmiş olan Tevhit-i Tedrisat (Öğrenim Birliği) Yasası ise, çocuklarımızın hurafelere değil, akla göre eğitileceği bir düzenin eğitim ilkelerini oluşturuyordu. Kısaca Laik bir toplum yaratılacaktı" dedi.

29 Ekim Kadınları Derneği Bursa Yenişehir Şube Temsilcisi Serpil Kayar, "3 Mart 1924'te kabul edilen yasalarla Cumhuriyet Hükümeti; Şeriye ve Evkaf  Vekaleti’ni ve halifeliği kaldırarak, halkın kendi iradesi ile kendisini yöneteceğinin  ve toplumsal yaşama bilimin egemen olacağının ilk adımlarını atıyordu. Yine aynı gün kabul edilmiş olan Tevhit-i Tedrisat (Öğrenim Birliği) Yasası ise, çocuklarımızın hurafelere değil, akla göre eğitileceği bir düzenin eğitim ilkelerini oluşturuyordu" dedi.

Kayar yaptığı basın açıklamasında şunları kaydetti: "Üç Devrim Yasası’nın ardından 17 Şubat 1926'da yürürlüğe giren Medeni Yasa, bu  temel anlayış üzerine kulluktan yurttaşlığa geçişimizin çağdaş bir yol haritası olmuştu. Anayasamızda 1924 ve 1928 tarihlerinde yapılan değişiklerle din ve dünya işlerinin kesinlikle ayrı olduğunun yasal güvencesi yürürlüğe girdi. Çocuklarımızı bilimin ışığında çağdaş bireyler olarak yetiştirmek adeta hayal oldu.  Özellikle kadın aydınlanmasının ve güçlenmesinin temeli saydığımız 12 yıllık kesintisiz eğitim sistemimiz, 4+4+4 uygulaması ile yok sayıldı. Bu sistemin özellikle kız çocuklarımızın aleyhine olduğu açıktır. Toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmanın,  yaşamın içinde var olmanın koşulu eğitimdir. Eğitimsizlik, haksızlıklara karşı direnememek, kendi ayakları üzerinde duramamak ve çocuk “gelinler” olmaya mahkum olmaktır. Kadınlar olarak, böyle bir mahkumiyeti kabul etmiyoruz. Kazanımlarımızı geriye çekmeye çalışan uygulamalar karşısında sinmiyoruz. Üç devrim Yasası’nın kabulünün yıldönümünde görevimizin bu yasalara, yasaların bize açmak istediği çağdaş dünyaya ve bilime sahip çıkmak olduğunu biliyoruz. Bu bilinçle, Üç Devrim Yasası’nın yıl dönümünü kutluyoruz."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.