SON DAKİKA
Hava Durumu

BİYOGAZ SANTRALİNE NEDEN KARŞI ÇIKILMALI?

Akbıyık Köyü'nde kurulması planlanan biyogaz santraline karşı itirazlar yükselmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2023 12:17
Haber Güncellenme Tarihi: 03.02.2023 12:17
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
BİYOGAZ SANTRALİNE NEDEN KARŞI ÇIKILMALI?

"YETERSİZ KONULAR SAPTADIK"
Türkiye'de ve dünyada doğru olarak uygulanan ve çevreye zarar vermeyen projelerin bulunduğuna işaret eden Yenişehir Çevre Platformu'ndan Erkan Erdem, "Fakat Akbıyık'ta yapılması planlanan biyogaz santralinin proje tanıtım dosyasını incelediğimiz zaman,  eksik ve yetersiz konular saptadık" diye konuştu.
 
"BELİRSİZ NOKTALAR VAR"
Fermantasyon sonucu ortaya çıkan çamur ve sıvı atığın ne şekilde değerlendireceği ve bertaraf edileceğinin belli olmadığını savunan Erdem, bu konuda belirsizlik bulunduğunu belirtti. Erdem, "Ayrıca "Sıvı atığın bir tarım firmasına tonu 1 TL'den satılması gibi akla ziyan bir sözleşme proje tanıtım dosyasında bulunmaktadır" dedi.
 
"KOKU, TOZ VE GÜRÜLTÜ..."
İşletme faaliyeti esnasında ortaya çıkan koku, toz ve gürültünün nasıl kontrol altına alınacağının da belirsiz olduğunu vurgulayan Erdem, "Her gün 98 ton hayvansal ve bitkisel atık nasıl muhafaza edilecektir? 100 tonluk günlük işleme sınırı limiti niçin 95 tonda bırakılmıştır" diye sordu.
 
"METAN, KÜKÜRTDİOKSİT, HİDROJEN SÜLFÜR..."
Erdem açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Çok yakından geçen Kavaklı Deresi'ne sıvı atıkların ve sızıntı sularının deşarj edilmesi ya da sızması nasıl önlenecektir? Fermantasyon sırasında metan gazı ile birlikte açığa çıkacak kükürt dioksit ve hidrojen sülfür gibi gazların nasıl ayrıştırılacağı ve etkisiz hale getirileceği belirsizdir."
 
Yenişehir Çevre Platformundan Erkan Erdem Akbıyık Köyü'ne kurulmak istenen biyogaz enerji santraliyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Erdem'in açıklaması şöyle:
"Yenişehir ilçesi Akbıyık Mahallesindeki hazineye ait 375 ada 12 parselde  72.5 dönüm tarım arazisine biyogaz enerji santrali yapılmak isteniyor. EPDK tarafından ön lisans verilen Proje kapsamında günde 13 ton Büyükbaş hayvan atığı, 82 ton tarımsal ürün atığı olmak üzere 95 ton atık tesiste işleme alınacaktır. Planlanan proje kapsamında; tesise gelecek olan organik
içerikli atığın havasız ortamda ,biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan metan gazının  kojenerasyon ünitesinde yakılması ile  elektrik ve sıcak su üretilecektir.
Türkiye'de ve dünyada doğru olarak uygulanan ve çevreye zarar vermeyen projeler mevcuttur. Fakat Akbıyık'ta yapılması planlanan biyogaz santralinin proje tanıtım dosyasını incelediğimiz zaman,  eksik ve yetersiz  konular başlıklar halinde şunlardır:
1 Fermantasyon sonucu ortaya çıkan çamur ve sıvı atığın ne şekilde değerlendireceği ve bertaraf edileceği belli değildir ve ucu açık olarak bırakılmıştır. Sıvı atığın bir firmaya tonu 1 TL'den satılması gibi akla ziyan bir sözleşme proje tanıtım dosyasında bulunmaktadır.
2) ÇED kontrolünden kaçmak için 100 tonluk günlük işleme sınırı limiti özellikle 95 tonda bırakılmıştır.
3) İşletme faaliyeti esnasında ortaya çıkan koku, toz ve gürültünün nasıl kontrol altına alınacağı muallakta kalmıştır. Her gün 98 ton hayvansal ve bitkisel atık nasıl muhafaza edilecektir?
4) Çok yakından geçen Kavaklı deresine sıvı atıkların ve sızıntı sularının deşarj edilmesi ya da sızması nasıl önlenecektir?
5) Fermantasyon esnasında metan gazı ile birlikte açığa çıkacak kükürt dioksit ve Hidrojen Sülfür gibi gazların nasıl ayrıştırılacağı ve etkisiz hale getirileceği belirsizdir.
Kamuoyunda tartışılmadan, o bölgede yaşayan halka sorulmadan, yeterli çevresel etki analizleri yapılmadan birinci sınıf tarım arazisine, verimli Yenişehir Ovası'na biyogaz enerji santrali kurulmasına onay verilmemesi gerekir.
Projenin inşaat ve işletme aşamasında sadece 10 kişi istihdam edilecek dolayısıyla işgücüne etkisi de bulunmamaktadır.
Proje tanıtım dosyasında bile birçok eksikliğin var olduğu bu projenin gerçek hayatta çok ciddi çevre sorunlarına neden olacağı aşikardır. Verimli Yenişehir Ovası'nda bu tip maceracı ve sonu belirsiz projelere ihtiyaç yoktur."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.