SON DAKİKA
Hava Durumu

"Köyümüzde enerji santrali istemiyoruz"

Yenişehir Akbıyık Köyü'nde kurulması planlanan biyogaz enerji santraline karşı tepkiler gelmeye başladı.

Haber Giriş Tarihi: 24.01.2023 11:36
Haber Güncellenme Tarihi: 24.01.2023 11:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
"Köyümüzde enerji santrali istemiyoruz"

Akbıyık köylülerinin yanı sıra Bursa Barosu, Kimya Mühendisleri Odası, DOĞADER, Osmaniye ve Orhaniye Muhtarlıklarının katıldığı Biyogaz Enerji Santrali İstemiyoruz konulu basın açıklaması yapıldı. Tesisin hem çevre hem de insan sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturacağı vurgulandı. Basın açıklamasını okuyan İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel, "Uzmanlarla yaptığımız görüşmelere ve çok sayıda bilimsel araştırmaya göre biyokütle santralleri kömürlü termik santrallerden daha fazla atmosfere partikül madde, karbondioksit, karbonmonoksit ve azotdioksit gazları bırakıyor" dedi.

Akbıyık Köyü'nde inşa edilmesi planlanan biyokütle enerji santralinin yapımına karşı ilk tepkiler gelmeye başladı. Akbıyık Köyü'nde düzenlenen basın açıklamasını İYİ Parti İlçe Başkanı Ercan Özel okudu. Özel şunları kaydetti:
"Bugün Akbıyıklıların yanısıra Bursa Barosu, Kimya Mühendisleri Odası, DOĞADER, Osmaniye ve Orhaniye muhtarları, kentlilik bilinci olan hassasiyet sahibi vatandaşlarımızın katılımıyla düzenlediğimiz, "Biyogaz Santrali İstemiyoruz" konulu basın açıklamamız ile bölge halkımızın sesini tüm Türkiye'ye duyurmaya çalıştık. Çevreye ve insan sağlığına zararları bilimsel olarak kanıtlanan Biyogaz Enerji Santrali yapmanın, bölgeyi ve insanlarını ölüme terk etmekle eşdeğer olduğunu hepimiz biliyoruz. İYİ Parti olarak uzmanlarla yaptığımız görüşmelere ve çok sayıda bilimsel araştırmaya göre biyokütle santralleri kömürlü termik santrallerden daha fazla atmosfere partikül madde, karbondioksit, karbonmonoksit ve azotdioksit gazları bırakıyor. Bu gazların ne kadar zehirli olduğunu izah etmeye gerek olmadığını düşünüyorum. Bu nedenle Akbıyıkta yapılması planlanan tesis ciddi hava kirliğine yol açarak hem çevre hem de bölge insanlarımızın sağlığı üzerinde büyük bir tehdit oluşturacak. Yılda minimum 35.000 ton katı atık yakılacak olan tesisin yerinin, imar planlarında tarım alanında olması yapım işleminin önünde bir engel olarak görünse de çevreye ciddi zarar verecek olan firma, Yenişehir ve Büyükşehir Belediyelerine başvurarak 1/1.000 ve 1/5.000'lik planlarda tarım alanı olarak geçen yerin plan değişikliği ile tesisin yapılacağı bölgeyi tarım alanından çıkarılmasını talep edecek.  Biz İYİ Partililer olarak Akbıyık ve çevre mahalle sakinlerimizin yanında olduğumuzu tekrar bildiriyor, belediye meclislerinde Akbıyık halkının aleyhine alınacak ve onların zehirlenmelerine sebep olacak karara karşı çıkacağımızı ve zamanı geldiğinde hukuki yollara başvuracağımızın bilinmesini şimdiden istiyoruz.  Ayrıca Yenişehir’de ki yerel yöneticilerin Akbıyık halkının bu önemli sorununa sessiz kalmalarını onları çaresizce ortada bırakmalarını da kabul etmiyoruz. İYİ Parti olarak bugüne kadar bizlere ihtiyaç duyulan her yerde vatandaşlarımızın yanlarında olduk. Bugünden sonrada seslerini daha gür duyurmak ve haklarını savunmak için Akbıyıklı vatandaşlarımız ile birlikte hareket edeceğiz. Akbıyık ve o bölgedeki yerleşim alanlarında çevre ve halk sağlığına yönelik ciddi sorunlar oluşturacak olan Biyokütle Enerji Santrali’nin iptali için mücadele edeceğimizin ve bu çevre katliamına sessiz kalmayacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini özellikle istiyor saygılarımı sunuyorum."
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.