SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR’İN GELECEĞİ MERCEK ALTINDA

Gürhan Adana'nın Yenişehir Yazıtı kitabından 'YENİŞEHİR’İN GELECEĞİ MERCEK ALTINDA'

Haber Giriş Tarihi: 17.11.2021 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.yenisehiryorem.com/
YENİŞEHİR’İN GELECEĞİ MERCEK ALTINDA

Uludağ Üniversitesi’nden bazı akademisyenler, ilçeli yöneticilerin önerisiyle Yenişehir’e gelerek gelişimi tüm yönleriyle masaya yatırmaya hazırlanıyorlar.

Ön bilgiler almak ve ilçeyi tanımak amacıyla ikincisi düzenlenen ön görüşmelerde Kaymakam Yücel Yavuz’la görüşen akademisyenler, ilçede var olan potansiyele dikkat çektiler.

Gelişime açık yönleriyle dikkat çeken Yenişehir’in geleceğinin planlanması amaçlı başlatılan çalışmalar ivme kazanmaya başladı. Son olarak Yenişehir’e gelen Uludağ Üniversitesi’nden bazı bölüm başkanları ve akademisyenler, ilçeyi tüm yönleriyle masaya yatırarak, ilerleyen yıllara sancısız geçiş için hazırlıklar yapacaklar.

Bir çok devlet yatırımının sürdüğü ve bazılarının tamamlanma aşamasında olduğu Yenişehir’de ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek yoğunluğun ön planda tutularak, oluşturulmaya çalışılacak olan kent bilinci gerçekleştirilecek bu çalışmalarla şekillendirilecek.

Planlı ve programlı bir büyümenin hedefl endiği bu çalışmalarda asıl amacın gelişmeleri olması gerektiği biçimde şekillendirmek olduğu ifade ediliyor.

Osmanlı’nın beylikten devletliğe geçiş sürecinde başkentliğini yapmış olan Yenişehir’de sonraki yıllarda yaşanabilecek olan yoğunluğun, gelişmeye paralel olarak artacağını ifade eden bilim adamları, “Yenişehir tüm detaylarıyla masaya yatırılacak ve gelişimin yaratacağı sancılar önceden tespit edilip, en aza indirgenmeye çalışılacak. Gelişime bilimsel bir bakış açısı getirilmeye çalışacak” diye konuştular. Konuk heyetin ikinci durağı Yenişehir Belediyesi oldu.

U.Ü. Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Neslihan Dosdoğru, U.Ü. Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, İktisadi Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, Mimarlık Fakültesi Yrd. Doç. Dr. Murat Özyaba ve Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahri Yıldız, çalışmalarda kullanılmak üzere kendileri için belediyede ayrılan odaları gezdiler.

Konuk heyet üyeleri, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Yeni Belediye Binası’nda kendilerinin her türlü çalışma koşullarına uygun olarak düzenlenen bürolarını çok beğendiler.

Konuk heyet üyeleri ilçedeki bazı tarihi eserleri gezip fotoğrafl adıktan sonra yol ve caddelerde vatandaşlarla da sohbet ettiler. Bilim adamlarının sonraki durağı Kaymakamlık oldu. Bilim adamları burada Kaymakam Yücel Yavuz’u makamında ziyaret ederek, Yenişehir ile ilgili ön bilgiler aldı.

Kaymakam Yavuz konuşmasında öncelikle gelişime açık ilçenin beklenen gelişiminin planlı biçimde gerçekleşmesini hedefl ediklerini söyledi. Yavuz, şunları aktardı:
“İlçede son yıllarda gerçekleşen önemli hareketlilik, kendisini hissettiriyor. Bu hareketliliğin ilerleyen dönemlerde daha da artmasını bekliyoruz. Bu aşamada, ilçenin daha iyi biçimde gelişimini sağlamasının gerektiğini düşündük ve bu konuda Uludağ Üniversitesi’nden yardım almayı planladık. Üniversitenin bilimsel biçimde Yenişehir’i ele almasını ve nasıl hareket edilmesi gerektiğini bizlere çıkarmasını istiyoruz. Böylece, Yenişehir atılımını çok daha iyi biçimde gerçekleştirmiş olacak. Bu geçiş sürecinin sağlıklı olmasını istiyoruz. Sağlıklı bir geçiş süreci Yenişehir’in geleceğinin şekillenmesine yardımcı olacak.

Yenişehir’e bir organize sanayi bölgesi kurularak bu alanda ciddi ve sağlıklı bir gelişmenin önünü açmak amacıyla çalışmalara başlamıştık. Kısa sürede beklediğimiz ve hedefl ediğimiz biçimde sonuca ulaştık ve organize sanayi bölgesi Belediye Başkanı Bülent Cingil ve Yenişehirlilerin desteğiyle bu noktaya geldi. Şişecam, organize sanayi bölgesinin adeta lokomotifi oldu. Bundan sonra da organize sanayi bölgesine ilginin artarak devam edeceğine inanıyoruz. Bu yönde bir çok girişimler söz konusu. İlçenin imar alanında, eğitim ve diğer alanlarında ani bir gelişmeye maruz kalacağına inanıyoruz. Bu gelişmenin beraberinde bazı sorunları da taşımaması için gelecek yıllarda ve dönemlerde nasıl bir Yenişehir olması gerektiğini planlamak istiyoruz. Bu planlama çalışmasında Yenişehir’in geleceğine yönelik en ciddi ve sağlıklı çalışma yapılması için Uludağ Üniversitesi’ne başvuruda bulunarak, amaçlarımızı ve beklentilerimizi anlattık. Rektörlük bu aşamada bizim yaklaşımımıza sıcak baktı ve harekete geçti. Biz atılımın başlamasının ardından gerçekleşecek olan hareketliliğin ilçenin sonraki dönemlerine ve yıllarına zararlı olmamasını istiyoruz. Her şeyin planlı biçimde gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu konuda üniversitemizin siz değerli hocalarının saptamaları ve öngörüleriyle hareket edilmesini istiyoruz.”

Kaymakam Yavuz’u makamında ziyaret eden konuk heyet ilçeli yöneticilerin gelişmeye paralel olarak yaşanabilecek olan sıkıntıların giderilmesi amacıyla üniversiteye başvurmalarını çok doğru bir hareket olarak kabul ettiklerini söylediler. Heyet üyeleri, Yenişehir’de ön görüşmeler yaptıklarını ve önümüzdeki günlerde başlayacak olan çalışmalarla önemli mesafelerin kat edileceğini sözlerine eklediler. (16 Aralık 2005)
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.