SON DAKİKA
Hava Durumu

ZEKATIN ÖNEMİ VE GAYESİ NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 18.04.2021 16:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.04.2021 16:37
Toplumsal barışın ve cemiyet hayatımızın sağlıklı bir şekilde yürümesi için zekat ve benzeri sosyal organizasyonlar lüzumludur. Fertlerin kendi aralarında hem topluma hem de birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Toplumsal denge ve barış için kaçınılmaz olan birlik ve beraberliğin devamı açısından zekat bizzat Rabbimiz tarafından emredilmiş farz kılınmıştır. Bir toplumda zenginlerin ve fakirlerin bulunması normaldir. Bu normalliği anormal hale getirmek, bunların yani zengin ve fakirin kendi aralarındaki haklarını gözetmemeleridir. Sosyal açıdan toplumda birtakım gerilim ve kargaşalara sebep olan ve sosyal barışı dinamitleyen ekonomik düzey farkının uçuruma dönüşmesi tehlikelidir.
Zenginin daha zengin fakirin daha fakir olması barışa engeldir. Bunu engellemek için ve bu duygusal gerilimi önlemek maksadıyla tedbir almak şarttır. İslam dini, bu bağlamda gerekli olan prensipleri getirmiştir. O prensiplerin bazıları şunlardır: "Ve onların mallarında muhtaç ve mahrumların (fakir ve yoksulların) hakkı vardı. Zariyat Suresi Ayet 19. Başka bir ilahi emir ise şöyledir, Namaz kılan, namazlarında devamlı olanların evine mal geçip zengin olun pintileşen (cimrileçeşen) kimseler gibi olmadıklarını belirterek, "Bunlar sahip oldukları mallarda muhtaç ve mahkumların (fakir ve yoksulların meşru gelirini meşru giderini karşılamayanların) belli bir hakkı olduğunu unutmazlar." Mearic Suresi, ayet 22-25. Bu tespit ve teşhis Medine'de ki İslam toplumunun oluşmasından önce Mekke'de yapılmıştır. Onun da sebebi problem sadece İslam toplumu Müslümanlar için değil bütün toplumlar için geçerli olduğundandır.
Sevgili okuyucularım Rabbimiz Bakara Suresi'nin 263 ve 264. ayetlerinde, "Güzel bir söz ve bağışlama, eziyete dönüşen (başa kakılan) bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir ve halimdir. Yumuşak huylu ve cömerttir. Ey insanlar zekat dahil her türlü sadakanızı başa kakmak ve eziyete dönüştürmek suretiyle boşa çıkarmayınız. Bu davranış inanmadığı halde malını gösteriş için harcayan kişinin tutumudur" buyurarak inanmadığı halde riya ve gösteriş yapanları kınamaktadır. İşte bu düzenleme toplumdaki ekonomik çarpıklığı ve dengesizliği gidermek ve onların yol açacağı olumsuz sonuçların önüne set olmaktadır. Aynı zamanda son derece önemli olan insani meziyet ve davranışları bize öğretmektedir. Psikolojik olarak zengin verirken gönülsüz davranmayacak başa kalkmayacaktır. Fakir ve yoksul da alırken ezilmeyecek ve üzüntü mahcubiyet hissetmeyecektir  Çünkü birisi borcunu ödüyor, diğeri de hakkını alıyor, alacağını tahsil ediyor. Bu anlayış, toplumsal gerilim ve kargaşaların bir nevi sigortasıdır.
Sevgili okuyucularım, Allah kısmet ederse sağlığım el verirse zekatla ilgili konuları detaylı olarak yazacağım. Mümkünse siz de takip ediniz. 'Rabbena hep bana' diyen inanç sümürücülerinin tuzaklarına düşmeyelim. DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.