SON DAKİKA
Hava Durumu

ZEKÂTTA ÖNEMLİ ÖLÇÜ NEDİR KİM ZENGİNİDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2021 16:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2021 16:16
Sevgili okuyucularım. Bir kimsenin zekât vermekle yükümlü tutulması için zengin olması lazımdır. Hangi mal zenginlik göstergesidir  (ölçüsüdür)? Toplumun bu bağlamdaki anlayışları ve sosyal ekonomik şartlar nasıl anlaşılmalıdır? Hangi tür mal temel ihtiyaç maddesidir? Bu nasıl belirlenir? Bütün bunlar önem arz etmektedir. Aslında ihtiyaç gizli ve ferdidir. Çünkü kişilerin dünyasındaki arzu ve isteklerine sınır koymak imkânsızdır bu itibarla İslâm hukukçuları temel ihtiyaçların tespitini kişilerin şahsi tercihlerine bırakmayı uygun görmemişler. Bir takım müspet objektif ve açık ölçüleri ortaya koymuşlardır. Çünkü İslam'ın aslı ibadetlerinden olan zekât sosyal adaletin gerçekleşmesine de önem arz etmektedir. Dolayısı ile kişilerin dindarlık fedakârlık ve hoşgörü yerine müspet ölçüleri koymak önemlidir.
Sevgili kardeşlerim. Asli ve temel ihtiyaçlar kişinin hayatını korumak ve devam ettirebilmesi için insan onuruna yakışır bir şekilde muhtaç olduğu şeylerdir. Bunlar yemek, içmek, barınma, sağlık giderleri, meslek edinme ve eğitim, seyahat ve dinlenme olarak karşımıza çıkmaktadır. Kişinin içinde bulunduğu ve yaşadığı toplumun genel anlamdaki iktisadi ve ekonomik yapısı dikkate alındığında israfa ve lükse kaçmadan meşru ihtiyaçları pratikte bunlardır.
Sevgili okuyucularım. Asli ve tabii ihtiyaç kavramının ölçüleri zaman dilimi ve çevreye göre değişebilir. Bu tespit doğrudur ancak insanın her arzu ettiği, her istediği şey de zaruri ihtiyaç değildir. Özellikle israfın yaygınlaştığı insanların, her şeyin en iyisini tüketmeye giriştiği ve bu konuda adeta yarışa başladığı günümüzde, lüks tüketim ve lüks eşyalar temel ihtiyaç maddesi kabul edilmektedir. Bu mevzuda kişinin sosyal çevresine kültür ve alışkanlıklarına bakılmadan kendi tespitini dikkate almadan toplumun ortak değerlerini ve toplumdaki asgari geçim şartlarına, hayat standardına göre bir belirlemeye gidilmesi lazımdır. İslam hukukçuları, Müslüman bilim adamları Kur'an ve sünneti dikkate alarak Nisap denilen ve sınır, kök, işaret anlamına gelen zenginlikteki miktarı belirlemişlerdir. Zekata tabi olan her mal için sınır ve ölçüyü Şanlı Peygamberimiz (s. a. v) tarafından gösterilmiştir. O dönem İslam toplumunun ortalama hayat şartları ve standartlarını zenginlik ölçüsü olarak almış, ondan sonraki dönemlerde ve günümüzde de Mukadderat-ı Şeriyye (İslami hükümlerin esasları sayı olarak) toprak ürünlerindeki hariç zekâta tâbi bütün mallar da görüş birliğine varılmıştır.
Kıymetli okuyucularım, bir kişinin hatta en küçük bir ailenin yıllık asgari harcamalarının ortak tutarı o gün için esas alınmıştır. Günümüze baktığımızda yıllık ortalama, yerine aylık hatta günlük ortalama alınması daha doğru olur. İnsanların bir gecede fakirleştiği, bir gecede zenginleştiği günümüzde konuyla ilgili bazı hususları iyi incelemek gerekmektedir. Özellikle zekât, sadaka, fitre, fidye gibi maliye ibadetlerimizi ranta çevirmek isteyen ve istismar edenlerin sayılarının çoğaldığı günümüzde çok hassas olmak gerekmektedir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.