SON DAKİKA
Hava Durumu

ZEKÂTTA İLKELER VE GAYELER NELERDİR? -1-

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2022 14:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2022 14:11
Kıymetli okuyucularım.
Yaratılışı itibariyle insan medeni bir varlıktır. Bu itibarla insanoğlu tek başına bireysel olarak yaşamaktan uzaktır. Başta aile evlilik müessesesi olmak şartıyla toplu yaşamaya ve toplumsal organizasyonlara ihtiyacı vardır. Bu bağlamda her bir ferde (bireye) görevler düşmektedir. Toplumsal dengenin sağlıklı yürümesi bu görevlerin ve sorumlulukların yerine getirilmesine bağlıdır. Bireyler arasındaki gerilim duygusal rekabet ve kaosun önlenmesi ve giderilmesi için bazı yaptırımları ihtiyaç vardır. Toplumda herkes eşit de değildir. Zenginlerin de fakirlerin de olması normaldir. Normal olmayan bunların birbirlerine karşı sorumluluklarını yerine getirmemeleridir.

Kuran-ı Kerim'de ve sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) mesajlarında bu yönde düzenlemeler ve yaptırımlar mevcuttur. Kuran-ı Kerim'de cennet ehli mütteki (iyi insanlar) tanıtılırken tarif edilirken onların dünyada güzel davranan kimseler olduğundan söz edilip ve "sahip oldukları mallarından muhtaç ve yoksulların hakkı vardı" buyrulmaktadır. Zariyat Suresi ayet 19. Ayrıca Mearic Suresi'nin 22-25'inci ayetlerinde, "Bunlar sahip oldukları mallarında muhtaç ve mahrumun (yoksulların) belli bir hakkı olduğunu unutmazlar" vurularak namaz kılan ve namazında daim olanların eline mal geçip, zengin olunca pintileşen cimri olan kimseler gibi olmadıkları ifade edilmiştir. Bu tespit ve belirleme Medine'de insan toplumunun oluşmasından önce Mekke döneminde yapılmış olması problemin sadece İslam toplumu için değil bütün toplumlar için geçerli olduğunu ima etmektedir.

Kıymetli okuyucularım.
Yardımcısı hangi çeşidi olursa olsun başa kakmadan, verilen kişiyi aşağılamadan yapılması lazımdır. Bu bağlamda Bakara suresinin 263 ve 264'üncü ayetleri çok manidardır. "Güzel bir söz ve bağışlama eziyete dönüşen bir sadakadan daha iyidir. Allah zengindir ve halimdir. Ey inananlar zekat dahil her türlü sadakalarınızı başa kakmak ve eziyete dönüştürmek sureti ile boşa çıkarmayınız. İnanmadığı halde malını gösteriş için arayan kişinin tutumudur" buyrulmaktadır.
Bu mesaj ve bu düzenleme toplumdaki ekonomik dengesiz yeni yol açabileceği olumsuzlukları azaltırken aynı zamanda insaniye erdem ve meziyetleri de psikolojik bir faktör olarak insanlara sunulmaktadır.

Kıymetli kardeşlerim.
Zekât olsun, fitre olsun, fidye olsun verenler borcunu ödüyor, fakir ve muhtaçlar hakkını alıyor. Bu düzenleme bir anlamda toplumsal gerilim sigortası görevi yapmaktadır.
DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.