SON DAKİKA
Hava Durumu

ZEKÂT KİMLERE VERİLİR, ÖLÇÜ NEDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 28.04.2021 16:45
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.04.2021 16:45
Sevgili kardeşlerim, zekâtın kimlere verileceği Tövbe Suresi'nin 60. ayetinde net olarak sayılmış ve belirlenmiştir. Hepsi de ayrı ayrı Rabbimiz Allah C.c. tarafından ifade buyrulmuştur. Bunun sebebi ise çok manidardır. Hz. Peygamber s.av. döneminde dünya malına düşkün bazı kişiler zekât mallarına göz dikmişlerdir. Bunlar Peygamberimizden zekâtı kendilerine vermelerini istemiştir. Allah Resulü onlara zekâtı hak etmediklerini ve alamayacaklarını söyleyince, onlar da serzenişte bulunarak itirazlarını dile getirmişlerdir. Bunun üzerine Yüce Rabbimiz onların bu davranışlarını kınayan Tövbe Suresi'nin 58. ve 59. ayetlerini indirmiştir. Sonra da Hicri 9. yılda aynı surenin 60. ayetiyle zekâtın sarf yerlerini açıklamıştır.
Sevgili okuyucularım İslam'dan önceye bakıldığında en eski devlet gelirlerinden olan vergi tarih boyu krallar, İmparatorlar ve yöneticiler tarafından değişik türler ve isimler altında halktan toplanmıştır. Ancak bu paralar layık oldukları yerlere ihtiyaçlara göre harcanmamıştır. Kral ve imparatorların özel kişisel masrafları ya da onların akraba ve yardımcılarına harcanmak üzere hazineye konulmuştur. İşte Kur-an zekâtın sadakanın sarf (harcama) yerlerini göstermekle bu tür yolsuzlukları ve usulsüzlükleri önlemiştir. Zekâtın dağıtımı dar görüşlü taraflı davranabilecek yapıdaki yöneticilerin ve ilgililerin insafına bırakmamıştır. Onu almayı hak eden birçok fakir ve ihtiyaç sahibi dururken, hırs ve mala düşkünlüklerinden dolayı zekât mallarına göz diken menfaatperestlerin de ümitleri yıkılmıştır.
Sevgili kardeşlerim Rabbimizin tarif buyurduğu bu sınıfları anlatmadan önce çok önemli bir hususu sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye'de tam manası ile zekâtlar ödense takriben 80 milyara tekabül eden bir rakama ulaşılır. Dolayısıyla ülkemizde fakir yoksul kalmaz. Ne yazık ya zekâtlar tam olarak ödenmediği gibi ödenenler de layık oldukları yerlere ulaşmıyor. Belli başka bir organize yapılmadığı için hem yurt içinde hem yurt dışında bazı mihraklar bu paraları topluyor. Çoğunun hesabında milyarlarca hatta milyonlarca para vardır. Ayrıca binlerce gayrimenkul taşınmazları mevcuttur. Haya ve edeplerinden dolayı istemekten utanan nice O ne oluyor kısar insanlar çaresizce yaşamaktadırlar. İstismar edilen aç açık Afrikalı çocuklar bile piyon olarak kullanılmaktadır. Bu bağlamda zekât veren kardeşlerimizin dikkatli olmaları lazımdır. KİMLERE ZEKÂT VERİLİR DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.