SON DAKİKA
Hava Durumu

YERYÜZÜNDE FİTNE FESAT ÇIKARANLAR (1)

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2020 17:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2020 17:18
 
Tarih boyu yeryüzünde fitne, fesat ve anarşi çıkaran şahıslar ve milletler olmuştur. Bu bağlamda yüce Rabbimiz müminleri ve müslümanları uyarmıştır. Konuyla ilgili olarak Bakara suresinin 8-9-10-11-12-13-14-15 ve 16. ayetlerinin incelenmesi çok önemlidir.
Elbette ayetlerin mealleri konuyu kavramak için yeterli değildir. Mutlaka tefsirleri okumak lazımdır. Mesela ‘Elmalı Hamdi Yazır’ın; HAK DİNİ – KURAN DİLİ’ isimli tefsirinin birinci cildindeki ilgili ayetlerin izahı çok manidardır.
212. sayfadan 240. sayfaya kadar konu incelenmiştir. Özellikle din hizmeti veren kıymetli meslektaşlarımızın bu anlamda detaylı bilgi sahibi olmaları önemlidir.
Ayetlerin mealleri şöyledir; “İnsanların içinden kimisi de vardır ki, (onlar) Allah’a ve son güne (ahiret gününe) iman ettik derler de (aslında onlar) mümin değillerdir. Bunlar Allahı ve müminleri aldatmaya çalışırlar. Halbuki sadece kendilerini aldatırlar da farkına varmazlar. (Onların) kalplerinde münafıklıktan kaynaklanan bir hastalık vardır. Allah da onların hastalıklarını arttırmıştır. Yalancılık ettikleri (yalan söyledikleri) için yalanlarına karşılık bunlara elem dolu bir azap vardır. Bunlara yeryüzünde fesat çıkarmayın denildiğinde, biz ancak ıslah edicileriz derler. İyi bilin ki (doğrusu) bunlar ortalığı fesada veren bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir. (Şuurları yoktur) onlara (o fesat çıkaranlara) insanların inandığı gibi siz de inanın denildiğinde ise, biz de akılsızlar gibi iman mı edelim derler. Doğrusu akılsızların (süfli duygu sahibi olanların) kendileri olduklarını idrak etmezler. Bir de iman eden, inananlarla karşılaştıkları zaman inandık derler. Fakat şeytanlarıyla (münafık dostlarıyla) başbaşa oldular mı (yalnız kaldılar mı) şüphesiz biz sizinle beraberiz, biz ancak onlarla alay ediyoruz (dalga geçiyoruz) derler.  Gerçekten Allah onlarla alay eder. (Alaylarından dolayı onları cezalandırır.) Azgınlıkları içinde bocalayıp dururlarken onlara mühlet verir. İşte onlar hidayete karşılık sapıklığı satın almış kimselerdir. Bu yüzden alışverişleri onlara kâr getirmemiş ve (sonuçta) doğru yolu bulamamışlardır.
(Bakınız Diyanet İşleri Başkanlığı,  Kuran-ı Kerim Meali ve Hak Dini Kuran Dili - sayfa 220.)
 
Not: Meali verilen 9 ayetin iniş sebebi ve tefsiri yazılacaktır. Özet olarak 26. sayfanın özü çıkarılacaktır. Çünkü bu ayetler daha çok fitne ve fesatın başı olan yeryüzünde  fesat çıkaran münafıkların iç yüzünü ve ihanetini açıklamaktadır.

DEVAM EDECEK….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.