SON DAKİKA
Hava Durumu

YENİŞEHİR'DE TARIM VE HAYVANCILIK

Yazının Giriş Tarihi: 15.08.2022 13:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.08.2022 13:00
Kıymetli okuyucularım.
Ben Yenişehir'e 1992'nin sonlarında geldim. Takriben 30 sene. O günleri hatırlıyorum da bugünlerle kıyaslamasını yapıyorum. Aradaki farkı anlatmak için çok şeyler konuşmak lazım. Öyle bir komşuluk bağı vardı ki köyden bir vatandaşa alacağınız varsa gittiğinizde bulamamış iseniz komşusu devreye girer ve "Kaç liraya ben ödeyeyim ondan alırım" derdi. Yardımseverlikte adeta yarışıyorlardı. Gelir düzeyleri çok iyiydi. İlçe genelinde takriben 60'a yakın irili ufaklı ihracat firması vardı. Yetiştirilen tarım ürünlerinin sayısı 23 adede yaklaşıyordu. Ayrıca meyve çeşitleri ve hayvancılık çok gelişmişti. Bu arada çiftçinin üzerinden geçinen dolandırıcı ve üçkağıtçıların sayısı da bir hayli fazlaydı. "Oğlum işlerin bozuksa git Yenişehir'den sebze meyve al. Bir senede paçayı düzeltirsin" diyen ahlaksızları devamlı duyuyorduk. Dolandırıcılara kaptırdığı malın parasını almak için, şehir dışına çıkanlar bu kirli ifadeleri duyuyordu. Sonra da anlatıyorlardı. Bu yüzden binlerce armut ve şeftali kesilmiş, üretim azalmıştır.
Kıymetli okuyucularım.
Hiç unutamadığım bir olayı anlatmak istiyorum. Bir gün bal tezgahımı Biber Pazarı'nda açtım. Onlarca traktör ve çiftçi. Alıcılar bekliyor. Taze fasulyenin kilosu 2 buçuk lira. Bir anda 2 alıcı olduğu ortaya çıktı. Sert sözlerle ve küfürlü ifadelerle "kim hangi .......'in oğlu  2 buçuk liradan fasulye alacak? Ben Ankara haline 2 liradan 30 ton fasulye sözü verdim" dedi. Bir anda alımlar durdu. Yarım saat sonra fasulyenin kilosu 1 buçuk liraya indi. Kamyonlar sarıldı. O bağıran adam benden iki çerçeve bal aldı. Kendisine dedim ki "çok yanlış konuştun. Benim bu pazarda fasulyem olsaydı vallahi sözlerini iade ederdim" deyince "hoca burası kaldırır sen işine bak" dedi. Yıllarca bu uygulamalar devam etti. Yenişehir'de biber fasulye 2 ya da 2 buçuk lira iken İstanbul'da aynı ürün 15 liraydı. Pazar mafyası denilen çapulcu takımı çiftçiye kendi ürettiği malı satma imkanı tanımıyordu.
Kıymetli okuyucularım.
Bir dönem de Halk Pazarı kurulmuştu. Üretici malını istediği yerde belediyelerin kendilerine gösterdiği yerde satıyor ve vergisini de ödüyordu. Bu uygulama birilerini rahatsız etti. Rantiyeciler, haramzadeler bunu engellediler. Çiftçilerin malları talan edildi, dökülüp saçıldı. Üstelik bir de hakarete maruz kaldılar. Şimdileri bilemiyorum ama geçmiş yıllarda çiftçilerimiz sahipsiz kaldı. İşin en acıklı tarafı ise özelleştirme adı altında serbest piyasa diyerek çiftçiliği ve hayvancılığı belli tekellerin insafına bırakmak olmuştur. Yenişehir de bundan nasibini alan tarım havzalarımızdandır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.