SON DAKİKA
Hava Durumu

ÜÇ AYLAR VE REGAİP KANDİLİ

Yazının Giriş Tarihi: 02.02.2022 14:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.02.2022 14:22
Kıymetli okuyucularım
İki (2) Şubat Çarşamba günü, üç ayların başlangıcı olan Recep ayının bir (1)'idir. Bu ayda ilk perşembeyi cumaya bağlayan gece ise Regaip Gecesi(kandili)'dir. Dolayısıyla 3 Şubat Perşembe'yi cumaya bağlayan gece Regaip Kandili'dir. Sevgili Peygamberimiz (ona selam olsun), "Beş gece vardır ki, o gece yapılan dualar ve reddolunmaz (geri çevrilmez)" duyulmuştur. Bunlardan birincisi Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesidir. Asırlardan beri Müslüman Türk Milleti olarak bu geceyi kutlamaktayız. Regaib'in anlamı, yakınlık bereket, ihsan anlamlarına gelmektedir. Böyle bir gecede Allah'ımıza dua etmek, yalvarmak ve af dilemek elbette önem arz etmektedir ve üç aylara girerken hatalarımıza, yanlışlarımızdan pişmanlık duyarak, kötülüklerimizden arınmış olarak girmek bizim için bir fırsattır. "Bir müjdeli akşamki Regaip derler. Şükran kesilir tanrıya gökler yerler. Baştan başa mabedlerimiz incileşen kandilleridir. Sedefleşen mermerler" diyen Arif Nihat Asya Regaip gecesini anlatmaktadır.

Kıymetli okuyucularım
Bazı eserlerde ve bazı şahıslardan Regaip namazı diye bir ifadeden bahsedildiğini duyarız. Sahih hadislerde ve muhteber (güvenilir) fıkıh kitaplarında ve dini kaynaklarda böyle bir namazdan bahsedilmez. Araştırmalara göre böyle bir namazın ilk defa Hicret'in 448-480. yıllarından ihdas olunduğu (uydurulduğu) söylenmektedir. Bknz., İsmail Coşar Kandillerimiz Sayfa 31. Bu gece ile ilgili yapılacak olan ibadetlerle alakalı hiçbir emir yoktur. Tavsiye edilen gündüzünde 1 gün evvel ve 1 gün sonra oruç tutmak gecesinde ise bolca Kuran-ı Kerim okumak, geçmiş namazlarınızı kaza etmek ve nafile namaz kılmak çokça dua etmek en münasip olanıdır. Şanlı Peygamberimizin (ona selam olsun), "Recep ayını ganimet (zenginlik ve fırsat) bilin müjdesi dikkate alınmalıdır.

Kıymetli okuyucularım
Bu gece ile ilgili bilmemiz gereken bir husus da şudur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) ana rahmine şeref verdiği düştüğü gece olarak anlatılması tamamen rivayetlere dayalıdır. Konuyla alakalı olarak merhum Ahmet Hamdi Akseki (Eski Diyanet İşleri Başkanı) ve Ömer Nasuhi Bilmen hocalarımız geniş açıklamalarda bulunmuşlardır. Rahmetlik Kamil Miras da Sebilür Reşat'ın 168. sayfasının 275. sayfasında aynı görüşü paylaşmıştır. İhtilaflı (kesin olmayan) konularda abartılı ifadeler ile konuyu çarpıtmak asla doğru değildir. Üç ayların ve Regaip Kandili'nin hepimiz için hayırlı huzur ve mutluluğa vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ederim. Nice kandillere...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.