SON DAKİKA
Hava Durumu

ŞÖHRET HASTALIĞI

Yazının Giriş Tarihi: 16.01.2022 15:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.01.2022 15:21
Kıymetli okuyucularım
Halkın (Milletin) kendisini bilmelerini ve taktir erkeklerini arzu eden kimseler ahiret için işlediği, iyi ve güzel işlerin lezzetini alamaz ve zevkine erişmez. Her hakkın seni bilmesini arzu ediyorsan bil ki dünya sevgisinin başı işte budur. Şöhreti, övülmeyi ve methedilmeyi seven kimse Allah'tan korkmaz. Şöhretten sakının. İnsanlar bir gün över, yarın över. Övülmekten hoşlanmak kadar ahmaklık düşünülemez. Söz Bişr-i Hafi-ye aittir.

Kıymetli okuyucularım
Şöhret ve dalkavukluk gibi davranışlar bir çeşit manevî hastalıktır. Müslüman kişinin, mutlaka özenle kendisini koruması gereken kötülüklerden olan şöhret, riya ve gösteriş tehlikeli bir hastalıktır. Şanlı Peygamberimiz (Ona selâm olsun) şöhret düşkünü övülmekten hoşlanan kişileri insanların en kötüleri arasında saymıştır. Bak. Buhari Edep Bahsi. Şöhret düşkünlerine önem ve yüz verilmemesini tavsiye eden Sevgili Peygamberimiz (s.a.v), Dostluğun, bütün iyiliklerin temeli, yalan ve şöhret düşkünlüğünün ise bütün kötülüklerin anası olduğunu bildirmiştir.
İslam ahlakında şöhret ve övünmek hastalığı kabul görmez. Çünkü ahlak insanın nefsinde (duygu ve düşüncelerinde) yerleşen öyle bir meleke ki, bütün işler hiçbir zorlama olmadan düşünüp taşınmadan bu meleke kabiliyeti sayesinde kolaylıkla ve rahatlıkla ortaya çıkar ve çözülür. Allah Resulü, "Ben ahlak güzelliklerini tamamlamak için gönderildim" buyurmaktadır. Buradan anlaşılan şudur, iyi huylar, güzel davranışlar, nitelikli ve tatlı sözler, alçak gönüllü hareketler, görev ve sorumluluklar bir de adalete ve kanunlara karşı sadakat.

Kıymetli okuyucularım
Cahiliye devri denilen İslam öncesi ilkel döneme baktığımızda karşılaştığımız çirkin manzara günümüzdeki bazı davranışlarla adeta kucaklaşmaktadır. Mesela asabiyet ve kabilecilik, aşiretler arası rekabet, yapılan iyilikler, iyilik için değil onur kazanmak ve şöhret elde etmek için yapılmıştır. Kibir, gurur, soyluluk ve egoist karakter onlardan sayılmıştır. Bencil ve ilkel bir hürriyet anlayışı otoriteyi tanımaktan uzak kalmıştır. Sonuç itibarı ile kişinin veya kabilerin gururu, öfkesinin tatmini, asalet iddiaları, şöhret kazanmak arzuları, saygı görme istekleri bundandır. Eğer bir kıyaslama yapılacaksa günümüzün siyasi parti çekişmeleri ve iktidar kavgaları biraz o ortamları hatırlatmaktadır. "Sakın biri size karşı bir cahillik yapmaya kalkışmasın sonra biz cahillikte bütün cahillerden baskın çıkarız" diyen Amr B. Küstüm şiiri ne kadar da günümüzde kucaklaşıyor. Bak. İs. İlm. C-2. Sayfa 499. Di. İş. Bşk.
İslam dininde temel ahlak kavramları şöhret hastalığını yasaklamıştır. Şöhret yerine takva (Günahlardan sakınmak) en güzel yöntemdir. Bir de hilm (akıl ve kültür ile kazanılan hoşgörü, sabır, uzlaşmacı tutum ve medeni davranışlar) dır. Fikri, akli ve söz söyleme konusu buna dahildir.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.