SON DAKİKA
Hava Durumu

RAMAZAN AYI VE ORUCA HOŞGELDİN DİYELİM

Yazının Giriş Tarihi: 11.04.2021 17:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.04.2021 17:42
Sevgili okuyucularım 12 Nisan 2021 Pazartesi akşamı ilk Teravih Namazı kılınacak ve 13 Nisan 2021 Salı günü Ramazan Ayı’nın birinci günü olarak inşallah oruçlu olacağız. Ramazan orucu farzdır. Ergenlik çağı, akli olgunluk ve Müslüman olmak oruç için şarttır. Alıştırmak, teşvik etmek ve ısındırmak maksadıyla aile büyükleri tarafından ergen olmayanlara namaz kılmalarını ve ara ara da olsa oruç tutmalarını tavsiye etmek uygundur. Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiyesi böyledir. Yolculuk hali yani seferde olmak, hastalık durumu, hamilelik ve çocuk emzirmek, yaşlılık ileri derecede açlık ve susuzluk zor ve meşakkatli işlerde çalışmak zorunda kalanlar oruçlarını tutmayabilirler. Bunların ayrı ayrı izahları lazımdır. Arzu edenler bilen bir kişiye sorabilir. En güzel Diy. İş. Başk. Yayınlarından İslam İlmihali’nin birinci cildi, sayfa 378-415’te verilen doyurucu bilgilere bakmasıdır.
Oruca niyet etmek ve orucu bozacak şeylerden kaçınmak şarttır. Kadınlar için hayız ve nifaz olmama şartı vardır. Cünüplük bunlardan farklıdır. Çünkü yıkandığı (Gusl abdesti aldığı) zaman cünüplükten çıkar. Dil ile söylemesi unutulsa bile sahura kalkmak niyet yerine geçer. Oruç tutan kardeşlerimizin dikkat etmeleri gereken konulardan biri de sahuru son ana kadar beklemek, tehir etmektir. İkincisi sahuru tahir etmektir. Üçüncüsü ise namazda sağ eli sol elin üzerine koymaktır. Dolayısıyla “Efendim ben acıkmıyorum, sahura kalmıyorum, iftarı akşam namazını kıldıktan sonra açıcam” demek oruçlu için makul bir hareket değildir.
Sevgili kardeşlerim. Oruç tutarken midemizin yemeden içmeden uzak tutma ki, cinsel duygu ve şehvetimizi isteklerinden mahrum bırakmak, sıradan insanların yaptığı avami bir oruç şeklidir. Mideyle, cinsel arzulara gem vurarak, gözün kulağın, dilin ve diğer organların günahtan korunarak tutulan oruç, özel kişilerin yani havassın orucu olur. Bütün bunlara uyduktan sonra kalbimizin kötü düşünce ve çirkin işlerden arınması, dünya meşgalelerinden uzaklaşıp tüm varlığı ile Allah’a bağlanması noktasında tutulan oruç ise daha özel kişilerin yani ehassül-havas diye tanımlanan kişilerin orucudur ki bu da Allah’ın seçkin kullarına mahsus oruçtur.
Sevgili kardeşlerim, toplumda insanlar arasında çekişme, kavga, kin ve ihtiras tamamen nefsin ve şehevi arzuların dünyaya bağlılığın neticesidir. Orucun hikmetlerinden birisi de bunlara engel olmaktır. Onun için Ramazan ayında kötülüklerin kirli işlerin sayıları bir hayli azalmaktadır.
Bu duygu ve düşüncelerle hepimizin Ramazan ayı mübarek olsun. Rabbimiz geçen seneden bu seneye kavuşamayan kardeşlerimize rahmetiyle muamele etsin. İnsanlığı tehdit eden şu virüsten bizleri kurtarsın. Amin amin... 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.