SON DAKİKA
Hava Durumu

RAMAZAN, AF VE MAĞFİRET AYI HOŞ GELDİN

Yazının Giriş Tarihi: 01.04.2022 18:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.04.2022 18:37
Kıymetli okuyucularım.
"Ramazan geldi zamanında bu yıl hamdolsun.
O biraz belki azaltıp çekilen elemi (üzüntüleri)
Hastalık, zelzele (deprem), yangın, karışıklık, kıtlık,
Daha binlerce felaket eziyor İslamı (Müslümanları).
'Halk (millet) çok azdı da ondan mı bu belalar' deniyor.
Azmayan yok mu, bütün ehl-i sıyam (oruç tutanlar) azgın mı?
Kimse Ya Rab şühefa (azgınlar) onları ihmal etme.
Yoksa bir millet-i masumeyi (suçsuzları) pa-mal (perişan) etme" diyor Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy.
Evet ramazan oruç ayı. Rahmet,  bereket, af ve pişmanlık, günahlardan arınma, kurtulma mevsimi kutsal zaman dilimi ramazan ayını 'hoşgeldin' diyoruz. Geçen Ramazan ayından doğaya ulaşamayan nice kardeşlerimiz, arkadaşlarımız var. Onları da rahmetle anıyoruz.
Kıymetli okuyucularım.
Allah'ın emir ve yasaklarında kulları için mutlaka fayda vardır. Hiçbiriniz melek değiliz. İnsanız ve beşeriz hatalar yapar, şaşarız. Çoğu zaman kulluk elbisemizi günah ne hata çamuruna bulaştırmışızdır. İşte bugün çamurundan, kirinden temizlenmek ve cenneti kazanmak için ramazan ayı ve onun süsü, sembolü olan oruç ibadeti en önemli ve en büyük şansımızdır. Manevi kazançların üst üste yığıldığı, nice fırsatların önümüze konulduğu ramazan ayı yüzümüzü ak edecek imkânlarla doludur.
Allah Resulü, "Oruç bir kalkandır. Sakın oruçluyken (cahillik) edip de kötü söz söylemeyin. Birisi size sataşacak veya dalaşacak (hakaret edecek) olursa 'Ben oruçluyum. Ben oruçluyum diyin" buyurarak, orucun oto kontrol görevi yaptığını anlatmıştır. Bu tavsiye ve bu mesaj ihtiyaç olmadan iyi geçinmeyi ve toplumsal huzuru müjdelemektedir. İtibarıyla oruç sadece iştah ve şehevi (cinsel) arzu istekleri dizginlemek, ben kontrol altına almak değildir. Ağzın ve dilin çirkin, kötü söz söylemekten sakınmasıdır.
Kıymetli okuyucularım.
Oruçlu olduğu halde çirkinler fena işlerden sakınmayanlar, abdest alır gibi gözükürken su ile meşgul olan kişiye benzer. Bu yüzden Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.), "Oruç tutan öyle insanlar vardır ki kazançları sadece açlık ve susuzluktur" buyurmaktadır. Orucun önemi ve mahiyeti şöyle anlaşılmalıdır. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar, bir gaye uğruna bir Müslüman olarak bilinçli olarak yeme, içme ve cinsel ilişkilerden uzak durmaktır.
İftara acele etmek (tam vaktinde geciktirmeden orucumuzu açmak), sahuru ise son anına kadar geçirmek Peygamberlerin ahlaklarındandır. "Acıkmıyorum. Sahura kalkmadan oruca niyet ediyorum. Namazı kıldıktan sonra iftar açarım" mantığı doğru değildir.
Ramazan ayı hepimiz için hayırlara vesile olsun.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.