SON DAKİKA
Hava Durumu

OSMANLI HANEDANI VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ -2-

Yazının Giriş Tarihi: 30.03.2022 15:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.03.2022 15:26
Kıymetli okuyucularım
Osmanlı padişahlarının sayımı 36'dır. Birincisi Osmangazi sonuncusu Vahdettin'dir. Kaynaklara göre padişahların hiçbirisi hacca gitmemiştir. 3 tanesi tek eşlidir. İki tanesinin eşleri bilinmiyor. 30 tanesi çok eşlidir. 14 Osmanlı padişahı yabancılarla evlilik yapmıştır. 622 yıl devam eden muhteşem dönemde 215 sadrazam görev yapmıştır. Bazıları birkaç defa atandığı için bu sayı 292'dir. 215 sadrazamın 153'ü eceli ile ölmüştür. 44'ün padişahın emri ile idam edilmiştir. 11'i ayaklanmalarla öldürülmüştür. 7'si ise şehit düşmüştür. Sadrazamların 111'i (yüzonbir) Türk'tür. 33'ü Ernavut'tur. 24'ü Kafkasyalı (Çerkez Abaza ve diğerleri)'dır. 5'i Rum'dur. 3'ü Arap'tır. 2'si Latin (Hristiyan)'dir. 2'si Ermeni'dir. 15'inin etnik yapısı belirsizdir. 622 yıllık tarihte üç defa sadrazam unvanı başvekil olarak değiştirilmiştir. 1838-1878-1879 yıllarında yapılan bu değişiklik toplam üç buçuk yıl sürmüştür. Tekrar sadrazam unvanına dönülmüş bu unvan Osmanlı Devleti ile birlikte tarihe karışmıştır.

Kıymetli okuyucularım
Sadrazamların infazı Topkapı Sarayı'nın orta kapısı önünde yer alan "Siyaset Meydanı" denilen yerde yapılırmış. Cellat kollarını sıvar kılıcını omzundaki peşkire siler, maharet ve hünerlerini sergiler son olarak kılıcını bütün gücüyle hükümlünün boynuna indirir. Gövdeden ayrılan baş infaz yerinden alınarak "İbret Başı" üzerine konur ve ibret-i alem için teşhir olunurmuş. Cellat infaz işini bitirdikten sonra kılıcını ve ellerini 'Cellat Çeşmesi'nde yıkarmış. Osmanlı soyundan olan idamlıkların kanı toplum olarak günah kabul edildiğinden dolayı onların infazı yay kirişi ya da kement kullanılarak yapılmıştır. Yani boğulmuştur. Osmanlı soyundan olmayan ve kesilmeden boğularak öldürülen sadrazamlar da vardır. 4. Murat'ın sadrazamlarından Kemankeş Mustafa Paşa bunlardan biridir. Haklarında idam fermanı çıkan sadrazamlar ve öteki devlet adamları için İstanbul dışında olanlara özel bir çavuş görevlendirilmiştir. Saraydaki Cellat başının ve yamaklarının yanında görevli dilsizler ve bostancılar da görev almışlardır. Mesela Kanuni Sultan Süleyman'ın oğlu şehzade Mustafa saray dilsizleri tarafından öldürülmüştür. 1623-1640 yani 4. Murat döneminde çok sayıda üst düzey Osmanlı devlet görevlisinin kafasını kesen ve Deli İbrahim'i kementle boğan Kara Ali 622 yıllık Osmanlı tarihinin en ünlü celladıdır. Cellatlar öldüğünde sadece Eyüp'teki Cellat mezarlığına gömülmüşlerdir. Başka yere gömülmeleri yasaktı. Günümüzde bu mezarlık kaybolmuştur.

Not: Konuyla alakalı geniş bilgi için Erdoğan Tokmakçıoğlu'nun kaleme aldığı İdam Edilen 44 Sadrazam isimli eseri inceleyebilirsiniz.

Kıymetli okuyucularım
Geçmişten ibret almak ders çıkarmak çok önemli. Tarihi seyri içerisinde olaylara bakıldığında nice hadiseler var ki günümüze ışık tutuyor. İstismarcıların, ikiyüzlüleri maskelerini düşürüyor. Keşke abartmadan şişirmeden kişiler ve hadiseler analiz ve sentez edilebilse...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.