SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCUN YASAKLARI VE ORUCU BOZAN ŞEYLER NELERDİR

Yazının Giriş Tarihi: 13.04.2021 17:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.04.2021 17:55
Sevgili okuyucularım, doğrudan söylemek gerekirse orucun yasakları, orucu bozan şeylerdir. Bunların da en başında yemek içmek ve cinsel ilişkide bulunmak gelir. Bu üç hususa dikkat edilirse oruç tutmuş oluruz. Bazı davranışların bu üç şeyin kapsamına girip girmediği hususunda tartışmalar yapılmaktadır. Aslında orucun gaye ve maksadına yakışmayan davranışlardan kaçmak lazımdır. Mesela yeme-içme denildiğinde sigara nargile gibi Keyif veren tüm maddeler buna dahildir. Hangi sebeple olursa olsun ağızdan alınan ilaçlar buna dahildir. Tedavi maksadı ile yapılan iğne orucu bozar ancak kefaret gerektirmez, kazayı gerektirir. Damar yoluyla ve serumla alınan ilaçlar buna dahildir. Yaralara sürülen merhemler beyine ve mideye intikal etmediğinden dolayı orucu bozmaz. Ayrıca astım ve nefes darlığı çeken kişilerin boğazlarına sıktıkları spreyin zerrecikleri akciğerlerden ileri gitmediği ve mideye intikal etmediği için orucu bozmaz. Bunlar gıda özelliği taşımazlar. Ayrıca susuzluğu da gidermezler. Belli hastalıklar için yapılan zorunlu ve koruma maksatlı aşılarda orucu bozmaz. Çünkü bunların hiçbirisi beslenme amaçlı değildir.
Sevgili okuyucularım hangi görüş hangi mantık ele alınırsa alınsın Mukaddes Dinimiz İslam insan hayatını esas almıştır. Hayatın devamı ve sağlığımız, ibadet yapabilmemiz için şarttır. Çünkü ölülerin ibadet yapması mümkün değildir. Dolayısı ile oruç tutan kardeşlerimizin yanlış yollara tevessül etmelerini düşünmek bile son derece anlamsızdır. Çünkü özünden uzaklaştırılmış içeriği boşaltılmış ve anlamını yitirmiş göstermelik bir ibadetin hiçbir faydası yoktur. Bu yüzdendir ki dinimiz hasta olanların tedaviye muhtaç kişilerin oruç tutmalarına müsaade etmiştir. Bu halde kişinin kendi kendisini kaldırmasının bir anlamı yoktur.
İslam İlmihali'nin birinci cildinin 407. sayfasında bu konularla ilgili şu hadise anlatılmaktadır Adamın biri 'Mahvoldum' diyerek Peygamberimize gelmiş ve oruçlu olduğu halde eşiyle cinsel ilişkiye girdiğini söylemiştir. Bunun üzerine Allah Resulü, 'Köle Azat etme imkânın var mı" deyince" "Hayır yok" cevabını almış. "Peş peşe iki ay oruç tutabilir misin" sorusuna "Hayır bu iş zaten Sabredemediğim için başıma geldi" deyince Peygamberimiz, "60 fakiri doyuracak maddi gücün var mı" diyor. Tekrar "Hayır" cevabını alıyor. Bu sırada peygamberimize bir sepet hurma geliyor. Bu hurmayı adama vererek yoksullara dağıtmasını söylüyor. Adam, "Ey Allah'ın Resulü bizden daha muhtaç kimse var mı" deyince Peygamberimiz gülümseyerek, "A git bunları ailene yedir" diyerek adamı gönderiyor. Hali vakti yerinde olanlar için bilerek ve kasten yeme içme ve cinsel ilişkinin dışında kefaret yoktur. Kaza vardır. Bir takım fetva cambazlarının kafalarına göre söyledikleri doğru değildir.
NOT: Okuyucularım takip ederlerse, Rabbim nasip ederse zekât ve fitre konularını detaylı olarak yazmaya çalışacağım.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.