SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCUN SOSYAL YÖNLERİ VE TOPLUMSAL FAYDALARI

Yazının Giriş Tarihi: 12.04.2021 18:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.04.2021 18:27
Sevgili kardeşlerim, oruç ibadeti diğer ibadetlere göre daha zor ve sıkıntılıdır. Onun için Rabbimiz müminlere orucun farz olduğunu bildirirken psikolojik anlamda rahatlama getirecek olan bir üslup kullanarak oruç tutmanın önceki ümmetlere de farz kılındığını belirtmiş ve orucu daha sıkıntılı hale getirecek olan iki durumu hastalık ve yolculuğu geçerli mazeret olarak zikretmiştir. Namaz için bu üslup kullanılmamıştır. Oruç ibadeti gösteriş ve riyanın en az karışacağı bir emir olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Bu yüzden Peygamberimiz (s. a. v)'den nakledilen bir hadiste şöyle buyrulmuştur: "Allah, 'Oruç benim içindir onun mükafatını (sevap ve karşılığını) ben vereceğim' müjdesi çok sevindiricidir. Oruç tutanlar için cennetin özel olarak hazırlanmış Reyyan adlı bir kapısı vardır onlar o kapıdan cennete gireceklerdir."
Sevgili kardeşlerim oruç bir irade eğitimidir. Nefsimizin, canımızın isteklerinden bir zaman dilimi içinde uzak durmaktır. Açlığın, susuzluğun ve diğer sıkıntıların vermiş olduğu zorluklara dayanmak ve katlanmak ayrıca tam bir sabır eğitimidir. Toplumsal hayatımızda yaşadığınız ve şahit olduğunuz birçok taşkınlıklar, huzursuzluklar, maddi ve dünyevi zevklere düşkünlükler bunların neticesinde meydana gelen ve istenmeyen hadiselere oruç set çeker, takoz kor.
Orucun bir diğer toplumsal saygısı sağlığımızın dikkate alınması ile ilgilidir. Uzman doktorlarımızın dediklerine göre 1 yıl boyunca çalışan vücut makinesi mide ve sindirim organlarının dinlenmesi için oruç verilen bir moladır.
Sevgili kardeşlerim oruç ibadeti yoksulları, fakir fukaranın, geliri giderini karşılamayan insanlarımızın durumlarını anlamak için iyi bir yoldur. 'Tok olanlar açların halinden anlamazlar' atasözünün uygulanması ancak oruç ibadeti ile mümkün olur. Onların sıkıntılarını gidermek için aç kalmanın ne anlama geldiğini bilmek için oruç lüzumludur. Belki de Ramazan Ayı'na özel olan ve mali bir ibadet sayılan filtrelerin önemi bu yüzdendir.
Oruçla ilgili Şanlı Peygamberimizin (s. a. v) verdiği bazı müjdeler şunlardır: "Canımı elinde tutan Allah'a yemin ederim ki oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Allah derki, 'Ağzı kokan şu kul şehvetini, yemesini, içmesini benim için terk ediyor. Mademki sırf benim için oruç tutmuş, orucun ecrini (sevabını) ben de veririm.' Oruçlu için iki sevinç vardır. Birisi iftar ettiği vakit, diğeri Rabbine kavuştuğu (Rabbi ile karşılaştığı) andır. Bak. Buhari Müslim Savm (Oruç) bahsi.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.