SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCUN ÖNEMİ VE ÇEŞİTLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2022 13:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2022 13:48
Kıymetli okuyucularım.
Yüce Rabbimiz, "Ey inananlar, sizden öncekilere olduğu gibi size de oruç tutmak yükümlülüğü (mesuliyeti) getirilmiştir. Bu sayede kendinizi koruyacaksınız. Oruç sayılı günlerdir. İçinizde hasta veya yolculukta olanlar varsa başka günler de tutabilirler. Hasta veya yolcu olmadığı halde oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakir doyumluğu fidye vermelidir. Daha fazlasını veren kendime daha çok (daha fazla) iyilik etmiş olur. Fakat yine de eğer bilirseniz oruç tutmak sizin için daha hayırlıdır" buyurmaktadır. Bakara Suresi ayet 183-184.

Sevgili Peygamberimiz (Ona selam olsun) "Oruç sabrın yarısıdır" buyurmuştur.
Yine kutsi bir hadiste, Peygamberimiz (s.a.v.) su müjdeyi vermektedir: "Allah, oruç benim içindir. Onun karşılığını mükafatını ben vereceğim" buyurmaktadır. Onun için oruç tutanlara mahsus olmak üzere cennetin Reyyan adlı kapısında orucunu tutanlar gireceklerdir. Oruçla ilgili Şanlı Peygamberimizin şu müjdeleri vardır. "Her bir iyilik için on mislinden yedi yüz misline kadar karşılık olabilir. Fakat oruç başkadır. Çünkü oruç benim içindir ve onun ecrini ben vereceğim" "Kim iman ederek ve sevabını Allah'tan umarak ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir" Oruç tutmak için üç şart vardır. Müslüman olmak, ergenlik(buluğ çağı) ve akli dengen yerinde olması. Ancak ergenlik yaşına gelmeyenlerin ibadet ile yükümlü olmasalar bile alıştırmak ve ısındırmak gayesi ile aile büyüklerinin onları teşvik etmesi tavsiye edilmiştir.  Oruç tutmaya engel olan (tutmamayı) mübâh kılan mazeretler (özürler) şunlardır. Seferde olmak (yolculuk hali), hastalık hali, gebelik (hamilelik), çocuk emzirmek, yaşlılık, ileri derecede açlık ve susuzluk, zor ve meşakkatli işlerde çalışma mecburiyeti. Mali imkânı yerinde olanlar tutamadığı her gün için bir kişiyi doyuracak şekilde bir fidye vermesi gerekir. Bugünkü şartlarda fidyenin bedeli bir fitredir. İftarda ve sahurda normal olarak bir kişinin doyması takriben 40 TL olmalıdır.

Kıymetli okuyucularım.
Orucumuzun kabulü ve sevabı bakımından dilimize gözümüze ve davranışlarımıza dikkat etmemiz lazımdır. Allah'tan korkmamak insanlardan utanmamak, haya ve edebin yok oluşu, koyun postuna bürünmüş, kurt kalpli kişilerin çoğalması kıyamet alametlerindendir. Zinadan doğan (nesebi gayri sahih) çocukların çoğalması, köpek yavrusu beslemenin, kendi çocuğuna bakmaktan daha sevimli görünmesi dışarıdan bakınca koyun gibi iç alemine ise kurt gibi olanlar ve bunların içinde dalkavukların (Yağcı ve yalakaların) çoğalması da hiç şüphesiz kıyamet alametlerindir. Bakınız Evsat Et-Taberi 4860.
"Büyüklerinizde ve zina ve fuhuş, yönetim küçüklerin elinde olduğu zaman, ilim de rezil olan kişilerin elinde olduğu ve dalkavukluk da iyilerinizde olunca kıyameti bekleyin." İbn-i Mace 4015.
"Sizin, hurmaların (meyvelerin) iyisini ve kötüsünü birbirinden ayırdığınız gibi ahir zamanda iyi olanlar aranızdan ayrılır giderler (yani vefat ederler). Bakınız Firdevs-i Ed-Deylemi 1279. Bunları ibret olsun diye yazdım. Vaziyet malum...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.