SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCUN MAHİYETİ

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2017 21:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2017 21:57
Sevgili okuyucularım. Oruç sözü Arapçadaki savm kelimesinden gelmektedir. Anlamı ise bir şeyden uzak durmak, bir şeye karşı kendini tutmak ve engellemek anlamındadır. Fıkıh terimi olarak imsak vaktinden, iftar vaktine kadar, bir manevi amaç uğruna bilinçli olarak yeme, içme ve cinsel ilişkiden uzak durmaktır.
     Orucun vakti Kuranı kerimde bakara suresinin187. Ayetin de söyle anlatılır.”fecrin beyaz ipliği(aydınlığı)siyah iplikten(siyahlığından) ayırt edecek hale gelinceye kadar yiyip içiniz. Sonra akşama kadar orucu tamamlayın” buyruluyor. Devamlı tartışma konusu olan bu husus ilim erbabını ikiye bölmüştür. Bir kısmı fecri sadıkın ilk doğuş anına, diğer bir kısmı ise oruç tutanların menfaatine olduğu için, ışığın biraz uzayıp, dağılmaya başladığı zamana kadar, görüşüne itibar etmişlerdir. Bu görüşü önermişlerdir. Günümüzde ise hala bu çalışma mevcuttur. Bana sorarsanız iftar vaktinde zaten problem yoktur. Esas olan vakittir. Ezanı bekliyorum ifadesi yanlıştır. Görevli ezanı 5 dakika geç veya erken okursa durum ne olur. O halde saat yani vakit esas alınmalıdır. Sahurda ise olaya bilinçli bir şekilde hâkim isek ikinci fecri esas alabiliriz. Şanlı peygamberimiz” peygamberlerin ahlakından 3 ahlak vardır. Birincisi iftara acele etmek, ikincisi sahuru son ana kadar beklemek, üçüncüsü ise namazlarımızda sağ elimizi sol elimizin üzerine koymaktır.” Buna kıyam diyoruz. Kuranı kerimde, hastalık ve yolculuk oruç tutmama konusunda mazeret olarak bildirilmiştir. Perhiz yapacağım, zinde olacağım, şık dolaşmam gerek, sigaraya dayanamam gibi eften, püften mazeretler oruç tutmaya engel teşkil etmez.
     Belirli sebeplerden dolayı oruç tutmakta zorlananlar ise bir fakiri doyuracak miktarda fidye vermek zorundadırlar. Tabi bilenler için oruç tutmak daha iyidir.(bakara suresi ayet 183–184). Oruç riyadan uzak olduğu için sevabı en çok olan ibadettir. “Oruç benim içindir, sevabını da ben vereceğim” buyuran yüce rabbimizin kulluğuna mazhar olmak en güzel şereftir.
     Perdeleri çekerek, loş yerlerde orucu hiçe sayarak, manevi intihar edenlere, yüce Rabbimiz hidayetlerini nasip etsin…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.