SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCUN ÇEŞİTLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 31.05.2017 22:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.05.2017 22:01
Sevgili okuyucularım. Oruç farz, vacip ve nafile olmak üzere üçe ayrılır.
Farz olan oruç ramazan orucudur. Mazeretli veya mazeretsiz olarak tutulamadığı zaman, başka zamanlarda kaza edilmesi de aynı şekilde farzdır. Bunun dışında kefaret orucu, ramazan orucunun bozulması sebebi ile tutulması gereken oruçtur. Ayrıca kazayla, yanlışlıkla adam öldürmek, hacda iken vaktinden önce traş olmak, yemin için tutulacak olan kefaret orucu da farz oruç kapsamındadır. Ancak ramazan orucu farz, diğerleri ise gayri muayyen farz olarak nitelendirilir. Ramazan orucu sadece ramazan ayında tutulur. Diğerleri ise oruç tutmanın mubah olduğu her zaman tutulabilir. Allah katında, kıymetli olan en kısa zamanda tutmaktır.
     Vacip oruç ise(nezir) yani adak orucudur ki; kişinin dinen yükümlü olmadığı bir ibadeti yapmayı kendisi için bir yükümlülük haline getirmesidir. Yani kişi oruç tutmayı adamışsa, bu adak orucunu tutması vaciptir. Farz oruçta olduğu gibi orucun tutulacağı gün belirlenmemişse buda gayri muayyen vacip olur. Başlanmış bir nafile orucun bozulması durumunda onunda kazası vaciptir.
     Nafile oruca gelince, farz ve vacip oruçların dışında kalan diğer oruçlar nafile oruçtur. Nafile ifadesini kısaca ele alırsak” fazla mesai “ anlamındadır. Bu oruçların faziletli olanları ise A) Şevval orucu, yani ramazandan sonra tutulan 6 günlük oruç. Peygamberimiz bu 6 günlük orucu tutanın bütün bir yılı oruçlu geçirmiş gibi sevap alacağı haberini vermiştir.
B) Aşure orucu: muharrem ayının 10. gününde tutulan oruçtur.
C) Her ay üç gün oruç tutmak. Buda her ayın 13–14–15. günlerinde tutulması çok sevaptır.
D) Pazartesi ve Perşembe günleri tutulan oruç.
E) Zilhicce orucu.
F) Haram aylarda oruç tutmak. Buda perşembe, cuma ve cumartesi günleri tutulursa daha faziletli olur.
G) Şaban ayında tutulan oruç. Peygamberimiz en çok Şaban ayında nafile oruç tutmuştur.
H) Davut orucu; Bir gün oruçlu, bir gün oruçsuz yaşamak. Davut a.s. öyle oruç tutmuştur. Yani gün aşırı oruç tutmak, böyle oruç tutmak çok faziletlidir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.