SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCU KİMLER TUTMAZSA MESUL OLMAZ

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2017 20:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2017 20:32
Sevgili okuyucularım; Oruç tutmamayı mubah kılan mazeretler vardır. Dinimizde insanlara zor gelecek hiçbir yükümlülüğün bulunmadığı, bir takım kolaylık ve ruhsatların bazı durumlarda ramazan orucunu tutmamayı mubah kıldığı belirtilmiştir. Kısaca bu konuya bakacak olursak; 1- Sefer 2-Hastalık 3-Gebelik ve çocuk emzirme 4-Yaşlılık 5-İleri derecede açlık ve susuzluk 6-Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak. Şimdi bu 6 sebebe kısaca göz atalım.
1-      Yolculuk halinde orucun terk edilmesine müsaade edilmiştir. Ancak bir sıkıntı yoksa herhangi bir zarar da görmeyecekse oruç tutması çok faziletlidir. Şayet yolculuk anında oruç tutmadıysa sonra kaza eder.
2-      Hastalık bir takım ruhsatlara müsaade eder. Yüce rabbimiz açık olarak hasta olanların iyileştikleri vakit oruçlarını tutmayı emretmiştir. Tıbbi verilere göre oruç tuttuğu zamanda hasta olacağı muhtemel kişilerde, hasta hükmünde olduklarından oruçlarını iyileşinceye kadar tutmaya bilirler.
3-      Gebe veya emzikli olan hanımlar, kendilerine ve çocuklarına bir zarar gelmesi ihtimali var ise oruç tutmaya bilirler.
4-      Yaşlılıktan dolayı, oruç tutmaktan aciz kimselerde oruçlarını tutmazlar. Durumları müsait olursa iyileşince tutarlar. İyileşme imkânları yoksa orucun fidyesini verip her gün için bir fakiri doyururlar. Yoksul iseler tövbe ederler.
5-      İleri derecede açlık ve susuzluktan dolayı ruh sağlığı bozulacak ve ciddi boyutta hasta olacağı endişesi varsa orucunu tutmaya bilir. Şayet ölüm tehlikesi varsa oruç haram olur. Buda tıbbi raporlara ve verilere göre tespit edilir.
6-      Zor ve meşakkatli işlerde çalışmak esas itibariyle doğru değildir. İnsanın böyle işlerde çalıştırılması doğru değildir. İnsanın ibadetini sağlıklı şekilde yapması ve geçimini temin için normal işlerde çalışması esastır. İnsan hakları açısından kabul edilebilir olmayan zor işler, ibadeti engelleyen meşakkatli durumlar kabul edilemez. İşinden ayrıldığı zaman geçim sıkıntısı çekecekse orucunu tutmayabilir. Bunların belirlenmesi bir tespit konusudur. Canına ve bedenine yönelik tehditler bu konuda en önemli mazerettir.
     Şunu hiç unutmayalım. Efendim sigara içmeden duramam, yemesem içmesem olmaz, veririm fidyesini orucu da tutmam diyenlerin mazeretleri asla geçerli değildir. İlahi sorumlulukları ağırdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.