SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUCU ANLAMAK

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2017 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2017 21:46
Sevgili okuyucularım. Oruç nefsin süfli isteklerinden irademize hâkim olarak uzak durmamız itibariyle bir irade eğitimidir. Açlık susuzluk ve benzeri sıkıntılara dayanma yönü ile sabır eğitimidir. İnsanın hayatta başarılı olması için her ikisi de önemlidir. Nefsin isteklerinin kontrol altına alınması, ruhumuzun kirlerinden arındırılması, toplumsal hayatımız için etkili bir roldür. Bir başka açıdan bakıldığında kötülüklere karşı kullanılan bir kalkandır. Allahın resulü öyle buyuruyor. Toplumsal hayatımızda taşkınlıklara, huzursuzluklara yol açan eylemler ve hayvani egolar oruç vasıtasıyla büyük ölçüde engellenir. Zevklere düşkünlük, şehvetlere esir olmak, oruç sayesinde engellenir. Bu sebeptendir ki; ramazan ayında cinayetler, kavgalar %80 oranında azalmaktadır.
     Oruç, yoksulların durumuna çare olması bakımından ise ”tok açın halinden anlamaz “ atasözünü aksiyon haline getiren bir ibadettir. “Oruç sabrın yarısıdır” ve” sabredenlere ecirler hesapsız olarak tas tamam verilir.”buyuran yüce Allah bizleri uyarmaktadır.(Zümer suresi ayet 10)
     Bütün bunlara ilave olarak, sağlık açısından orucun pek çok faydaları uzman hekimlerimiz tarafından anlatılmaktadır. Bir yıl boyunca çalışan, vücut makinesinin bir bakıma dinlenmeye alınması, organlarımızın molasıdır. Buhari’de zikredilen bir hadiste “Kim iman ederek ve sevabını Allahtan umarak ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir” buyurmaktadır.
     Kütübi- sittenin birincisi olan Buhari’de oruç bahsi ile ilgili bir hadisi şerifte, ayrıca aynı konu ile ilgili Müslim’in iman bahsinde şu haber verilmektedir.”bir adan peygamberimize gelerek, ey Allahın elçisi, Allahın beni yükümlü tuttuğu orucun miktarını söyle” demiş.  Peygamberimiz “ramazan ayını oruçlu geçir. ” buyurmuş. Adam tekrar, bunun dışında başka oruç tutmam gerekiyor mu? Diye sorduğunda, Allahın resulü “bunun dışında yükümlü olduğun başka oruç yoktur” buyurmuştur. İlaveten “ dilersen nafile oruç tutabilirsin” ifadesini kullanmıştır. Adam sorularına devam ederek Namaz, oruç, hac ve zekat bilgilerini aldıktan sonra” sana ikramda bulunan Allaha yemin ederim ki, bu söylenenlerden fazla bir şey yapmam” demiştir.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.