SON DAKİKA
Hava Durumu

ORUÇLA İLGİLİ BAZI KONULAR

Yazının Giriş Tarihi: 06.06.2017 22:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.06.2017 22:13
Sevgili okuyucularım; Oruçla ilgili konulara baktığımızda beş ana başlık ta incelememiz gerekir.
1)      Orucun yasakları; Orucun bozulmasına sebep olan şeylerdir. Bunlar yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunma net şekilde orucu bozan şeylerdir.
2)      Orucun mekruhları ve 3) Orucu bozan şeyler;  Orucun genel havasına, anlam ve gayesine uymayan şeyler vardır biz buna orucun mekruhları diyoruz. Ancak biraz ileri gidilirse orucu bozabilir. Mesela bir şeyi çiğnemek mekruhtur. Ağza alınan bir şeyin yutulması ve tükürükle de olsa yutulması tehlikesi vardır. Bir kişinin eşini öpmesi oruca zarar vermez. Ayşe validemiz, Peygamberimizin hanımlarıyla şakalaştığını, öptüğünü haber veriyor.(bkz. İslam ilmihali c.-1 sahife 406. ibni mace siyam bahsi. muvatta siyam bahsi.13) Misvak ve diş fırçasıyla ağız temizliği yapmak oruca zarar vermez. Macunla diş temizliğini sahurdan sonra yapmaları önemlidir. Serinlemek maksadıyla suya girmek bu bağlamda mekruh sayılmıştır. Burundan, ağızdan, kulaktan ve makattan içeri suyun girmemesine dikkat edilmelidir. Çok ağır kokular sürmekte mekruhtur.                                    
3)      Kazayı gerektiren haller; Çiğ pirinç, çiğ hamur, un, ham meyve yemek, fındık badem ve ceviz kabuğu yutmak kazayı gerektirir.  Sonuç olarak yeme içme ve cinsel ilişki dışındaki oruç bozmalar sadece kazayı gerektirir.
4)      Hem kaza, hem kefareti gerektiren haller; Kefaret konusunda eldeki tek delil peygamberimizin, arzu ve istekle cinsel ilişkiye girenlere verdiği cevaptır. Hanefi âlimleri, isteyerek bir şeyi yemek, içmekle aynı kategoriye sokarak” kefaret gerektirir” demişler ve fikir birliği etmişlerdir. Tabii kefaret konusu tartışmaya açık bir husustur. Peygamberimize gelen bir kişinin” mahvoldum eşimle gündüz ilişkide bulundum “demesi üzerine, Peygamberimiz “köle azat etmeye gücün var mı?” hayır cevabı gelince, “peş peşe iki ay oruç tutabilir misin?” cevap yine hayır olunca, öyleyse “atmış fakiri doyur” buyurmuştur. İmkânım yok cevabını alınca, peygamberimiz kendisine gelen bir sepet hurmayı adama verip “al fakirlere dağıt” buyurması üzerine adam “benden daha fakir var mı? Ben çok muhtacım” deyince Allah resulü gülümseyerek “al bu hurmayı ailene yedir” buyurmuştur.( Buhari, Müslim ve Ebu Davut’ta konu açıktır. Bkz. İslam ilmihali c.1 sahife 407)
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.