SON DAKİKA
Hava Durumu

NEVRUZ BAHAR BAYRAMI

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2022 15:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2022 15:22
Kıymetli okuyucularım
Bugün 21 Mart Pazartesi baharın gelişini kutlamak için yapılan tabiat Bayramı Nevruz yeni gün anlamına gelmektedir. Kökeni tam olarak bilinmemektedir. Eski İranlılar arasında baharın gelişi için yapılan özel tören ve bayramlara verilen isimdir. Onlar da bu törenler Güneş Takvimi'ne göre nisanın ilk günü başlar ve 12 gün devam eder. Nevruz'un tarihçesine ilişkin çeşitli rivayetler vardır. Bunların çoğu hayali öykülerdir. Bu rivayetlerin tamamında Persler'in (İran) ağırlıklı olduğu görülür. Kurmaç ve Zazalar'a (eski Türk boyları) atfedilen rivayetler de mevcuttur. Tarihi Taberi gibi bazı İslam tarihçileri ve Firdevsi'nin Şahnamesi'nde (milattan sonra 1000 yıllarında tamamlanmıştır) Anlatılan İran Kralı Cemşid'in cinler tarafından inşa edilen bir araba ile göklere doğru çıkışını kutlamak için icra edilen bir bayramdır. Bunlar mistik görüşlerdir. Doğru mu değil mi tartışılır.

Kıymetli okuyucularım
Nevruzun kökeni ne olursa olsun biz safsataları bir tarafa bırakarak kıştan bahara geçiş bayramı (geleneklere göre) olarak kutlamalıyız. Klasik İran geleneğinde Zerdüştlük'te Nevruz Mart’ın 13'ünde kutlanan Hamas pahthmacdya Bayramı ile birleştirilmiştir. Zerdüş geleneğinde Nevruz, ateş yakarak baharın ilk günü olarak kutlanır. Doktor Yaşar Kalafat'ın Halk İnançları Hattı isimli eserinin 'Mevsim Merasimleri' başlıklı bölümünde 'Yeni Gün' olarak isimlendirilen Nevruz, Koç katımı, yavrulama, tohum alma, ürün alma, türünden uygulamalar olarak bereket amaçlı örfi adetler olarak ele alınmıştır. Yeni gün Nevruz, kültür şenliklerinde hayırlara vesile olması temennisi vardır. Onun için helva kavurup ikram etmek, güzel kokular sürmek, komşulara ikramda bulunmak, ikramları yerken geçmişlerimize Fatiha, Kuran okumak gibi güzelliklere inanılır. İlgili eserin 554'ten 568'inci sayfalarında geniş bilgiler vardır. Ayrıca Diy. İş. Bşk. İslam İlmihali'nin ikinci cildinde 489'uncu sayfadan 492'inci sayfaya kadar çok kapsamlı bilgiler mevcuttur.

Kıymetli okuyucularım
İslamiyet Dönemi'nde, Nevruz Zerdüşt kimliğinden çıkarılarak İran'ın milli bayramı haline gelmiştir. Şii geleneğinde yerleşen bu anlayış çeşitli rivayet ve görüşlerle devam etmektedir. Nevruz Şii, Bektaşi ve Alevi topluluklarında devam ettiği gibi Sünni topluluklarda da devam etmiştir. Osmanlı döneminde Nevruziye denilen özel yemekler hazırlanır ve dağıtılırmış. Şairler Nevruziye isminde kasideler yazmışlardır.
"Erişti, bahar oldu yine hemdem-i Nevruz. Şad etsen nola dilleri cam-ı Cemi Nevruz" demiş Nefi. "Aşık olan canlar bugün gelirler. Sultan Nevruz günü birlik olurlar. Hallakı cihandan ziya olurlar. Himmeti erince Nevruz Sultan'ın" demiş Pir Sultan Abdal. Nevruzu abartmadan ve batıla dalmadan kutlamalıyız.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.