SON DAKİKA
Hava Durumu

MESELA ADALET VE DOĞAL AFETLER

Yazının Giriş Tarihi: 16.07.2020 17:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.07.2020 17:07
 Doğal afetlerin ortaya çıkışı ve devamlılığı hiç şüphesiz onu teşvik edenlerin hak ettikleri gerekli cezalara çarptırılmadan, adalet önünde hesap vermemeleridir.

Allah’ın lanetlediği bu ahlaksızlara adalet niçin uygulanmaz merak konusudur. Hz. Aişe annemizden rivayet edilen bir hadis, bu bağlamda çok manidardır. Şanlı Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmaktadır; “Bir ordu harp etmek için Kâbe’ye yürü. Çıplak bir yere geldiklerinde hepsi de yerin dibine geçer demiştir. Aişe annemiz; “Ya Resulallah neden hepsi yerin dibine geçiyor? Hal bu ki onların içinde ticaret için çıkanlar olduğu gibi, onlardan olmadığı halde yollarda katılanlar da vardır” dedim. Resul-ü Ekrem “Hepsi birden yerin dibine geçerler ve kıyamet günü niyetleri üzerine haşr olunurlar” buyurdu. Bakınız Riyazüs Salih’in tercümesi cilt bir sayfa 4. Hadis Buhari ve Müslim’de vardır. Buradan ortaya çıkan gerçek şudur; kurunun yanında yaşta yanar.

Doğal afetlere zemin hazırlayanlar cezalarını çekmelidirler. 29 Haziran Pazartesi akşamı dinlediğimiz haberde Çekmece Gölü’nde ölen balıkların, daha doğrusu öldürülen balıkların vicdanları nasıl rahatsız ettiğini birlikte gördük. Kara vicdanlı çevre katilleri ve doğa düşmanları için bu sözüm geçersizdir.

Üç-beş tane adam kılıklı, insan görünümlü zibidinin para kazanması için bunca canlının katledilmesi hangi mantıkla izah edilecektir. Aynı şekilde Van Gölü’nde ki İnci Kefalleri’nin kaçak avlanmaları yürekler acısıdır. Bu doğa ve canlı katillerin adalet önünde mutlaka hesap vermeleri lazımdır. Kesilen üç-beş bin liranın bu cinayetler için hiç bir değeri yoktur. Filtresiz fabrika bacalarından çıkan zehirli dumanların kuruttuğu meyve ağaçları, zeytin fidanları, incirler nasıl telafi edilecektir. Denizlere akıtılan kirli sulardan pompalanan atık yağlardan kim mesuldür? Tüm bunlar adalet boşluğundan ve paraya olan zafiyetten değil midir?

Doğal afetlerin öldürücü sonuçları bir türlü ele alınmıyor ya da alınamıyor. Yıkılan binaların altında kalanların vebali kimlerindir? İmar affı diyerek kaçak binalara verilen ruhsatlar, giden canları geri getirmiyor. Zemin katlar bile rahatça satılıyor. Netice olarak adaletin eksikliği devamlı sırıtıyor. Vicdanlar karardı mı, kanunlar susar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.