SON DAKİKA
Hava Durumu

MEKÂNIN CENNET OLSUN HOCAM

Yazının Giriş Tarihi: 08.03.2020 17:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.03.2020 17:58
 “Ben halis Anadolulu, öz Oğuz Yazır Türküyüm. On beş yaşımda İstanbul’a geldim. Ne Arabistan’a gittim, ne Türkistan’a. Ne İran gördüm Frenkistanı. Öğrendiğimi bu vatanda öğrendim.
Yazır’ın Kayı, Kınık, Bayındır, Eymir, Avşar gibi büyük Oğuz kabilelerinden biri olduğumu da Arapçadan; ‘Divan-ı Lügati’t Türk’ten öğrendim. İran’da çıkan yünden, Avrupa’da bükülen ipten, Türk tezgahında dokunan halıyı Türk malı tanıdım.
Bir binanın mimarisi Türk olmak için, bütün kerestesi yerli olması lazım değildir diye işittim. Afrika madenlerinden çıkmış bir altının üzerinde bir Türk sikkesi gördüğüm zaman ona Afrikalının değil, bizim altınımız dedim.”
“Sanma ey hace ki senden zerü sim isterler, yevme la yenfau da kalb-i selim isterler” sözünü duyduğum vakit bunu Türkçeden başka bir lisanın edebiyatına kaydedemediğim gibi Türkçenin en güzel sözlerinden tanımakta tereddüt etmedim.
Yerinde kurultay dedim, yerinde de ültimatom demekten çekinmedim.
Okuyucularımdan tekrar tekrar rica ederim ki Kuran’ı bu yazdıklarımdan ölçmeye kalkmasınlar. Ayetlerin aralarındaki münasebet, ayetlerin iniş sebepleri… Frenk müelliflerin (gayri Müslimlerin) yanlış ve tahrif yollu şeyler görüldüğü zaman mutlaka uyarı notu ve tenbih gerekmektedir. (Bakınız Elmalı Hamdi Yazır. Hak Dini Kuran Dili Cilt 1, Sayfa Mukaddime, girişten itibaren 7. yaprak. Sayfa numaraları 25 yaprak ve 50 sayfadan sonra Fatiha’nın tefsiriyle başlamaktadır.  
Merhum hocamız tefsir ve meal konusunda Müslümanları uyarmıştır. Hatta mutlaka yüzyılda bir ilmi gelişmelerin ışığında yeniden tefsir yazılmasını istemiştir. “Allah ve Resulü’nün beyanıyla olan tefsir asıl olandır. Hem fıkıh hem de hukuk açısından ve diğer ilahi mesajların anlaşılması esas olmalıdır. Çünkü tefsir bir cismin örtüsünü kaldırmak, açığa çıkarmak için yapılır. Günümüze baktığımızda Kuranla, hadisle ilgili ne varsa hepsi paraya, dünya malına göre ayarlanmıştır. Araştırmadan, öğrenmeden “teville, tefsiri birbirine karıştırarak para kazanma yollarını arayanların sayıları bir hayli artmıştır. Kuran’ın mealleri bile çok farklı dip notlarla ayrı ayrı anlamlarda yazılmaya başlanmıştır. Gönül ister ki ‘Diyanet İşleri Başkanlığı Elmalı tefsirini’ seçkin bir ilim adamı kadrosuyla sade bir dille yeniden yazdırsın. Tarafsız ve hür bir şekilde böyle bir çalışmanın lüzumuna inanıyoruz. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.