SON DAKİKA
Hava Durumu

Kurbana ait dini hükümler

Yazının Giriş Tarihi: 24.08.2018 21:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.08.2018 21:39
Kuran-ı Kerim'de Hac Suresi'nin 36. ve 37. ayetlerinde Yüce Rabbimiz şöyle buyurmaktadır: "Kurbanlık büyük baş hayvanları da sizin için Allah'ın dininin nişanelerinden kıldık. Sizin için onlarda hayır vardır. Onlar saf saf sıralanmış dururken (kurban edeceğinizde) üzerlerine Allah'ın adını anın. Yanları üzerine düşüp canları çıkınca onlardan siz de yiyin, istemeyen fakire de istemek zorunda kalan fakire de yedirin. Şükredesiniz diye böyle onları sizin hizmetinize verdik. Onların etleri ve kanları asla Allah'a ulaşmaz. Fakat O'na sizin takvanız (Allah'a karşı gelmekten sakınmanız) ulaşır. Böylece onları sizin hizmetinize verdik ki size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele." Ayrıca Hac Suresi'nin 28. ayetinde "Allah'ın kendilerine rızık olarak verdiği (kurbanlık) hayvanlar üzerine belli günlerde (onları kurban ederken) Allah'ın adını ansınlar. Artık onlardan siz de yiyin, yoksula fakire de yedirin."
Not: Burada zikrolunan belli günler zilhiccenin ilk on günüdür. Onuncu günü Kurban Bayramı'nın ilk günü olmaktadır.
Ayrıca Kevser Suresi'nin 2. ayetinde "O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes" buyrulmaktadır. Bkz. Diy. İş. Başk. K.K. meali.
Detaylı olarak incelendiğinde tarih boyu bütün semavi dinlerde kurban uygulaması mevcuttur. Şekil ve amaç itibari ile bazı farklılıklara rastlamak mümkündür. Bu konularda Maide Suresi'nin 27. ayeti ve Hac Suresi'nin 34. ayeti konuyu aydınlatmaktadır. Hadislere bakıldığında İbn. Mace "Edahi, Müsned 2, 321 numaralı hadiste, "Ey insanlar her sene her ev halkına kurban kesmek vaciptir" emri açıktır. Konuyla alakalı daha birçok hadis mevcuttur. Şanlı Peygamberimizin her yıl kurban kestiği nettir ve açıktır. Bu şartlarda kurbanı hafife almak asla söz konusu olamaz. Falancı mezhep imamı böyle yorumlamış, öteki de şöyle yorumlamış şeklindeki sözlerle kurban ibadetini basite indirmek çok büyük hata olur diye düşünüyorum. Konuyla ilgili İslam ilmihalinin ikinci cildindeki 'Kurban' bölümünde yeterli bilgiler mevcuttur. Özellikle Kur-an'da kurbanla ilgili ayet yok demek dinen bir inkara sebep olabilir. İlgili arkadaşlarımızın konuyu iyi araştırmaları lazımdır.
Hayvanseverlikle Kurban'ı asla birbirine karıştırmayalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.