SON DAKİKA
Hava Durumu

KURBAN KESMEK VE VEKÂLET VERMEK NASIL OLMALIDIR?

Yazının Giriş Tarihi: 24.06.2021 15:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2021 15:57
Sevgili okuyucularım. İlahi dinlerin hepsinde kurban vardır. Allah'a yakınlık sağlamak için kullanılan dini bir ifadedir. İbadet maksadıyla belli bir vakitte belirli şartları taşıyan hayvanın usulüne göre kesilmesi demektir. Kur'an-ı Kerim'de Maide Suresi'nin 27. Hac Suresi'nin 34. ayetlerinde kurbanın tarihçesine işaret edilmiştir. Peygamberimize hitaben, Yüce Rabbimiz, "Rabbin için namaz kıl, kurban kes" emrini vermiştir. Kurbanda olan Gaye Allah'a teslimiyettir. Çünkü Rabbimiz, Elbette sizin kestiğiniz kurbanların etleri ve kanları Allah'a ulaşmaz ancak kesimi yapan Müslümanın teslimiyeti takvası Allah'a bağlılığı ve niyetinin Allah'a ulaşacağı bildirilmiştir. Hac Suresi ayet 37. Bu sebepten dolayı büyükbaş hayvanlara ortak olanların birisi et niyetiyle ortaklığa girerse o kurban olmaz.
Kıymetli okuyucularım çeşitli sebeplerle yolda olan, bayram tatilini fırsat bilerek tatile çıkanlar vardır. Bunlar kurbanlarını vekâlet yoluyla kestirmek istemektedirler. Vekâleten kurban kestirmek isteyenlere kolaylık olsun maksadıyla birçok vakıf ve dernek bu mevsimde devreye girmektedirler. Kurbanın etinin kesildiği yerde bölgede dağıtılması ve muhtaçlara, ihtiyaç sahibi olanlara verilmesi tavsiye edilmiştir. Ancak daha fazla ihtiyaç sahipleri ve daha çok fakirlere ulaşmak için başka yerleşim birimlerine gönderilmesi de makbuldür. İşte bazı endişeler ve burada başlamaktadır.
Kıymetli okuyucularım. Geçmiş yıllarda şahit olduğumuz kirli hadiseler vardır. Başta Hac sezonu olmak kaydıyla dönen ve döndürülen dolapların hesabı sorgulanmamıştır. Milletten toplanan 410 riyal kurban paraları, 280 riyalden pazarlanmıştır. Kurban başı 130 riyali kazanç sağlanmıştır. Hizmet ayaklarına yatarak kesilmeyenlerin sayısı belli değildir. FETÖ'cüler başka başta olmak kaydı ile nice din ve inanç simsarları bu yolla milyonları götürmüştür. Menkul, gayrimenkul olarak milyarlarca varlığa sahip olan bazı dernek ve vakıfların dudak uçurtan maddi imkânlara nasıl kavuştuğu sorgulanmalıdır. Paraya karşı aşırı zaafı ve düşkünlüğü olanların başvurdukları yöntemler bellidir. Bu itibarla kurbanlarımızı keserken veya vekâlet verirken dikkatli olmamız lazımdır. Günahı olanların boynuna diyerek mesuliyetten kurtulamayız. Vicdanlardaki salyaların ve müsilajların temizlenmesi kolay gözükmüyor. Çevremizin temizliği, kurbanlarımızın kabulü için mutlaka kesilen kurbanlarımızı gömelim, artan parçaları dışarıya bırakmayalım. Kurbanlarımız kabul, bayramınız mübarek olsun.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.