SON DAKİKA
Hava Durumu

KURBAN BAYRAMI VE DÜŞÜNDÜKLERİ

Yazının Giriş Tarihi: 07.07.2022 16:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2022 16:38
Kıymetli okuyucularım.
Bayram günleri insanın hayatındaki en tatlı ve en güzel zaman dilimleridir. Elbette, arife günü de bu bağlamda unutulmamalıdır. Çünkü ilk insan Hz. Adem Atamızla Havva Anamız hasret dolu uzun bir ayrılıktan sonra buluştukları kutsal yer Arafat’tır. Günde arife günüdür. Bu buluşma da onlar: “Ey Rabbimiz, biz nefsimize zulmettik. Günahlarımızı bağışla” diye Allaha yalvarmışlardır. Günahlarını itiraf etmeleri dolayısıyla, itiraf anlamına gelen o güne “arife” denilmiştir. Ayrıca, yeryüzünde ilk defa Hac yapan Hz. Adem Peygamber’e, Cebrail Aleyhisselam Haccın nasıl yapılacağını öğretmiştir. Gelelim bayram gününe.
Kıymetli okuyucularım.
Kurban, Yüce Rabbimizin rızasını kazanmak ve ona yaklaşmak vesilesidir. Konuyla alakalı Hac Suresi’nin 37’ci ayetinde şöyle buyurulmaktadır: “Elbette o kurbanların etleri ve kanları Allah’a ulaşmaz. Fakat ona (Allah’a) sizin takvanız (teslimiyetiniz) Allah’a karşı gelmekten sakınmanıza ulaşır. Böylece onları (o hayvanları) sizin emrinize (hizmetinize) verdik ki, siz doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah’ı büyük tanıyasınız. İyilik edenleri müjdele.” Yine aynı surenin 34’üncü ayetinde: ”Her ümmet için Allah’ın kendilerine rızık olarak verdiği hayvanlar üzerine ismini ansınlar diye kurban kesmeyi meşru kıldık” mesajı vardır. Kevser Suresi’nin ise: “O halde Rabbiniz için namaz kıl, kurban kes” emri vardır. Kurban, mali bir ibadettir. İlahi dinlerin tamamında vardır.
Kıymetli okuyucularım.
Taktir edersiniz ki kurban konusu, bir makaleye sığdırılamaz. Yenişehir de müftülüğüm döneminde, bir günde 14 tane telefon almıştım. Hepsi de kurbanla ilgili idi. Cevapları: “Cuma günkü sohbetimde vereceğim” diyerek telefonları kapattım. Cuma günü geldiğinde şu ifadeleri kullandım. “Kıymetli kardeşlerim. 10 yıllık müftülük hayatımda, hiç kimse telefon edipte, müftü efendi ben taksitle renkli televizyon, müzik seti alabilir miyim? Ya da, ben faizli para alarak parlement, marlboro, camel içebilir miyim demedi. İş kurbana gelince bir sürü telefon. Böyle bir din anlayışı, bizi mesuliyetten kurtarmaz” demiştim. Bir hayli de etkili olmuştur. Bugün için böyle bir konuşma yapsam şunları söylerdim: “Beyler hepinizin elinde ‘akıllı telefon’ denilen cihaz var. Fiyatları 5 bin liradan başlıyor. 15 bin liraya kadar çıkıyor. Bir Allah kulu çıkıp da ‘yahu ben basit bir cep telefonu ile ihtiyacımı görürüm. Gösterişe, cakaya gerek yok’ demiyor. Sonra da kurban falan kesmesem diyor. Bunlar doğru şeyler değil. Yardımla geçinen ve kendilerini acındıran ‘sığınmacılar’ bile 5-10 bin liralık cep telefonu kullanıyor. Biraz insaflı olmak gerekmiyor mu” diye düşünmek lazım.
Kıymetli okuyucularım.
Birileri Ramazan Bayramı’nı şeker bayramı yaptı. Bir takım gafiller de Kurban Bayramı’nı, et bayramı yapmaya çalışıyor. Bunlar doğru değil. İlahi müjdeleri ranta çevirenler, kredi bayramı, rüşvet bayramı, vurgun ve soygun bayramlarını gördük. Köşeyi dönme bayramlarına şahit olduk. Hepsi de bu kara toprağın altına girdi. Yarın bizde gireceğiz. Tüm bu duygu ve düşüncelerle Hepimizin bayramı kutlu ve mübarek olsun. Nice bayramlara…
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.