SON DAKİKA
Hava Durumu

KURAN-I ANLAMAK - MEAL TERCÜME VE TEFSİR NEDİR? -1

Yazının Giriş Tarihi: 11.11.2021 14:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.11.2021 14:40
Kıymetli okuyucularım
Kuran-ı Kerim işaret ettiği ilimler (Eğitim, ahlak, tıp, fen, adalet, devlet idaresi, siyaset, gaybi haberler, ticaret ve aklımıza gelmeyen her türlü bilgiler) onun benzeri ve eşi olmadığını ispatlamıştır. Kuran hem ilim erbabı(havası)na hem de bilgiden mahrum (avam) kimselere de tesir ve hitap etmiştir. Bütün yönleriyle Kuran Allah'ın kelâmıdır. Yaratılan (mahluk olan) asla onu taklit etmeye muktedir (güçlü yetme) değildir. Onun için insanlık onun karşısında aciz kalmıştır. Bütün uğraşmalara rağmen bir benzeri meydana getirilmemiştir. Akılları ve gönülleri fetheden Kuran-ı Kerim parlak üslubu, sözlerinin inceliği, mana ve anlamlarının çekici özelliği, prensiplerinin büyüklüğü, edebi sanatlardaki erişimden sırları ve özellikleri ile herkese tesir etmiş, insanlığı dehşet ve hayret içinde bırakmıştır. Hiç şüphesiz Kuran ilim adamlarını feylesofları, hukukçuları aciz bırakmıştır. İnsanların inancını, ahlakını, düşüncelerini ıslah edip düzeltip kadına da şahsiyet kazandırmış, akıl ve fikirleri hürriyete kavuşturmuştur. İnsanlığı kurtuluşa ve mutluluğa sevk etmiştir.

Kıymetli okuyucularım
Tefsiru-l Kurtubi şu satırlar çok şeyleri anlatıyor. "Allah'a yemin ederim ki ben ona benzer bir şey yapmaya muktedir olmadım. Hiç kimse de buna kadir olamaz. Kuran'ı açtım karşıma Maide Suresi çıktı. İlk ayeti Ahde Vefa (sözünde durmak) ile başlayıp ahidleri (sözleşmeleri) bozmaktan men etmekte genel olarak helal kılmakta, sonra istisnadan sonra bir istisnayı istina etmektedir. Daha sonra da kudret ve hikmetini bildirmektedir. Bunların hepsi iki satır da anlatılmaktadır. Böylesine geniş bir ifadeyi iki satıra hiç kimse sığdıramaz. Bu geniş ifadenin anlaşılabilmesi için ciltlerle eserin yazılması gerekir." Kuran'ın insanlığı aciz bırakan üstünlüğü ve mükemmel oluşu karşısında yalnız Müslümanlar değil Arapça bilen ve bilmeyen gayrimüslimler bile hayranlıklarını ifade etmişlerdir. Mesela Kuran'ı Fransızcaya çeviren Sorbon Profesörlerinden Regis Blackhere Kuran'a Giriş isimli eserinde şöyle demektedir: "Hatta Arapça bilmeyen bir Avrupalı bazı surelerin okunmasından hisleniyor. Ya Muhammed'in muasırları hiç olmazsa kin ile körleşmemiş olanlar hakkında neler düşünülmez." İslam'ın aleyhindeki eserleriyle tanınan Papaz Henry Lammens bile, "Filolojik bakımdan Kuran'ın üslubu dikkate değer bir mükemmeliyetedir" demek mecburiyetinde kalmıştır. Aynı şekilde Şeyhül Müşteşrikin lakabını almış Ignaz Goldziher de  Kur'an için, "O dünyanın en edebi eserlerinden biridir" demektedir.

Kıymetli okuyucularım
Az fakat öz bilgileri verdikten sonra para kazanmak için her önüne gelenin Kuran meali ayetlerini tercümesi ve tefsiri son derece düşündürücüdür. Onun için Prof. Dr. İsmail Cerrahoğlu'nun Tefsir Tarihi isimli ilmi eserini kaynak olarak siz okuyucularıma meal, tercüme, tefsir ve tevil hakkında bilgi vermeye gayret edeceğim. Belki para kazanmak ve adam aldatmak isteyenlerin gerçek yüzleri ortaya çıkar.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.