SON DAKİKA
Hava Durumu

KÖTÜ VE ÇİRKİN SÖZ SAHİPLERİ SEVİLMEZ

Yazının Giriş Tarihi: 09.06.2022 17:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.06.2022 17:10
Kıymetli okuyucularım.
Gönül alan, onur kırmayan hak ve doğruyu gösteren bütün ifadeler ve sözler güzel sözlerdir. Şahıslar arasındaki sevginin, saygının, hak ve doğruluğun üstün tutulması, adaletin yaşatılması, güzel sözlerle mümkün olur. Kin, nefret, düşmanlık gibi kötü ve çirkinliklerin giderilmesi tatlı ve güzel sözlerle sağlanabilir. Hak ve hakikatlere uygun sözlere nasıl da ihtiyacımız var. Sadece bizlere değil bütün insanlığa örnek olan Şanlı Peygamberimiz (s.a.v) bütün hayatı boyunca kaba, çirkin ve kötü sözlerden sakınmıştır. Sözlerin en güzeli olan Allah kelamını ümmetine bildiren (tebliğ eden) Peygamberimiz, birçok hadiste insanlara karşı güzel söz söylemeyi tavsiye ve emir etmiştir. Kendisine karşı hakaret ve çirkin sözler söyleyenlere karşı bile, "Allah'ım onları hidayet ver, Çünkü onlar gerçeği bilmiyorlar" diyerek dua etmiştir.

Kıymetli okuyucularım.
"Müminlerin Müslümanların en düşük ahlaklısı kötü sözlü olanlardır" buyrulmuştur. Yüce Rabbimiz bir kişinin diğer bir kişi için ayıp aramasını, bir toplum için diğer toplumun ayıplarını, kusurlarını araştırmasını yasaklamıştır. İnsanların birbirleri aleyhinde iftira, gıybet gibi kötü şeylerde bulunmasını men etmiştir. Bazı rivayetlerde sevgili Peygamberimizin, kötü söz çirkin davranış ve hareketlerde kendisini zorlayanlar ve çarşı pazarlarda bağırıp çağıranlardan için "Allah onları sevmez" buyurduğu anlatılmaktadır. Müslüman elinden ve dilinden zararlı görülmeyen insandır! Başkalarına dil uzatmak, lanet okumak, kötü iş yapmak ve çirkin söz söylemek Müslüman’a yakışmayan hareket ve davranışlardır.

Kıymetli okuyucularım.
Toplumu geren ve ayrıştıran nefret dili denilen sözler kimseye fayda sağlamaz. Bilakis sahibine zarar verir. Kendini lanse etmek ve tatmin olmak için konuşanlar hata yapmaktadırlar. Bu bağlamda özellikle siyasetçilerimizin dikkatli olmaları gerekmektedir. Türk milletinin odak noktası olan TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi)'nin tutanakları ve arşivleri çirkin ve nefret içeren sözlerle doludur. Gençlerimize ve yetişen nesillere kötü örnek olmak asla hoş görünmez. Milletimiz "Kötü söz sahibidir" diyerek durumu geçiştirmektedir. Cami kürsülerinde ve minberlerinde hocalarımız, okullarda öğretmenlerimiz her zaman "kötü söz sahibini bağlar" diyerek uyarı yapmaktadırlar. Haber kanallarında meclis konuşmaları izlenirken adeta şok oluyoruz. Bazı alınmaması gereken sözler gırla gidiyor. Yakışık alıyor mu diye soruyorsanız asla yakışık almıyor ve hiç de yakışmıyor. Rahmetli Ahmet Serdaroğlu hocamız (Diyanette Teftiş Kurulu Başkanı) bir olay anlatırdı. "Bir tarih adı rüşvete karışan bir mülki idareci eşiyle pazara gider. Yaşlı bir dede balık alırken kuyruğunu koklar. Mülki idareci 'dede balık baştan kokar yanlış bakıyorsun' dediğinde amca sözü yapıştırır. 'efendim biz başın koktuğunu biliyoruz kuyruk da kokmuş mu diye bakıyorum" diyor. İlgilileri tenzih ederim ancak kötü örnek oluyorlar. Temennimiz çirkin sözlerden uzaklaşmalarıdır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.