SON DAKİKA
Hava Durumu

Kibirli insanların durumları ve ahlakları

Yazının Giriş Tarihi: 31.10.2022 16:54
Yazının Güncellenme Tarihi: 31.10.2022 16:54
Kıymetli okuyucularım,
Toplumda kibir ve büyüklük tuzlayan insanlarda bir kısım özel hal ve tutumlar. Bunlar şöyle sıralanmıştır.
1-) Kendisi otururken bazı kimselerin ona saygı ifadesi olarak ayakta durmalarından hoşlanır. Bundan zevk alır ve gurur duyar.
2-) Birileriyle yolda yürürken en önde olmak ister.
3-) Diğer insanlardan farklı olarak en yüksek yerlerde oturmaktan hoşlanır.
4-) Ziyaret etmek yerine, ziyaret edilmekten memnuniyet duyar.
5-) Fakir ve yoksul(alt seviyede olan) insanlarla bir arada olmaktan(onlarla oturmakta sıkılır) Halbuki bu davranış çoğu müşriklerin Peygamberlere iman etmelerini engellemiştir. Onlar sevgili Peygamberimizin(s.a) etrafındaki fakir ve yoksul müminleri(Müslümanları) dağıtmalarını istemiler, ancak bunu yaparsa onun kendisiyle oturup söylediklerini dinleyeceklerini ifade etmişlerdir. Peygamberimiz bu çirkin teklifi kabul etmemiştir.
6-) Kendi yapabileceği(gücünün yettiği) işleri başkalarına yaptırmak.
7-) Elinde bir şeyi taşımaktan kaçınmak. Halbuki Allah Resulü(s.a.s) sahabenin israrı olmadığı zamanlarda çarşı ve pazarlardan aldığı şeyleri kendisi taşımıştır. Bu konuda Hz. Ali(r.a) şöyle demiştir. Kendi eliyle evine bir şey taşımak insanın büyüklüğünü zedelemez.
8-) Kibirli insanları düşük ve kalitesiz ucuz elbise giymekten hoşlanmazlar. Halbuki sevgili Peygamberimiz giyim ve kuşamda tevazu(alçak gönüllü olmak) imandadır buyurmuştur.
Kıymetli okuyucularım, kibirli insanların ruhi(manevi) benliğinde birtakım problemler mevcuttur. Onlar iradelerini devamlı olarak kendi çıkar ve menfaatleri için kullanırlar. Onlardan yana olmayan bir söz veya iş, hak ve hakikate uygun olsa bile onlar bunu kabullenemezler. Çünkü onların aleyhinedir. Sevgili Peygamberimiz(s.a) “Bir insan iyilik yaptığında sevinç, kötülük yaptığında üzüntü duyabiliyorsa artık o gerçekten münindir” buyuruyor. Kibirli ve kendisini beğenen kişiler bu şuurdan uzaktadırlar. İsra suresinin 37. Ayetinde Rabbimiz şöyle buyurmaktadır. “Yeryüzünde kibirlenerek (böbürlenerek) yürüme. Çünkü sen yeri asla yaramazsın, boyca da dağlara erişemezsin. İsra suresi, Ayet 37. Lokman suresini 18. Ayetinde ise küçümseyerek surat asıp insanlardan yüz çevirme. Yeryüzünde kibirlenerek yürüme. Çünkü Allah hiçbir kibirleneni, övünenleri sevmez buyrulmaktadır. Ayrıca Mümin suresinin 78. Ayetinde onlara yani büyüklük taslayanlara kibir sahiplerine, ebedi kalmak üzere cehennem kapılarından girin orası ne kötüdür denilir. Kıymetli okuyucularım. Mal, mülk, makam, mevki bunların hiçbirisi kibirlenmek ve böbürlenmek için sebep değildir. Çünkü hepsini de terk etmeye mecburuz. Öyle ise kibir gibi, gurur ve kendini beğenmek gibi ruhi hastalıklardan uzak durmamız lazımdır. Hem dünyamız hem de ahiretimiz için bu önemlidir. 
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.