SON DAKİKA
Hava Durumu

Kardeşlik bahçesi ve örnek insanlar

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2022 18:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.10.2022 18:59
Kıymetli okuyucularım,
Dünya tarihine bakıldığında eşi görülmemiş bir kardeşlik ve barış hamlesini (reformunu) gerçekleştiren tek insan peygamberimiz Hz. Muhammed’dir. (O’na selam olsun) O bu kardeşliği devreye sokarken bir taraftan da tebliğ İslam’ı davet görevini devam ettiriyordu. Sulh ve barış dini olan İslam adına liderlere davet mektupları gönderiyordu. Çünkü O’nun hedefi savaştan önce barıştı. Bizans hükümdarına gönderdiği mektup şöyledir: “Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla… Allah’ın kulu ve resulü Muhammed’den Kıptilerin büyük reisi El – Mukarrem’e hidayete ittibağ edene (batıldan, hak ve hakikate, hakikatten dönenlere) selam olsun. Ben seni İslam’ın bütün çağrışıyla (davetiyle) çağırıyorum. İslamiyet’i kabul et ki selamete eresin. Allah sana çifte sevap verecektir. Eğer yüz çevirirsen (kabul etmezsen) bütün Kıptilerin günahını sen üzerine almış olacaksın buyurmuştur. Peygamberimizin uyguladığı barış teşebbüsleri tüm dünyaya örnek olacak özelliktedir. O’nun uygulamasında ve anlaşmalarında torpil, tavassüt, adam kayırma, rüşvet gibi çirkinlikler yoktur. Dostu, yol arkadaşı ve kayınpederi olan Hz. Ebubekir Sıddık ile Hazreçli Harine eşittir. Hz. Ömer ile sabit eşittir. Kardeşlik bahçesinde mutluluk gülleri açmıştır.

Kıymetli okuyucularım,
Sevgili peygamberimizi (A.S.) ilk yazılı anayasayı Medine’de hazırlamış ilk nüfus sayımını orada yaptırmıştır ve ilk site devletini Medine’de kurmuştur. O devrin siyasi ve medeni hayatında yepyeni bir çığır açan o vesikanın anayasanın 52 madde olduğunu Muhammed Hamidullah yazmıştır. Başlıcaları şunlardır: 1) Ümmet (Millet) olarak birleşenler içtimai muavenet (sosyal yardımlaşma) ile mükelleftirler. 2) Her türlü fesadı ve bozgunculuğu önleyecektirler.(Yani fitneyi, fesadı, ayrıştırmaya ve bölücülüğe müsaade edilmeyecektir) 3) Cinayet yasaktır. Diyet geçerlidir. (Burada bahsedilen diyet maktulun yakınlarının varislerinin katili affetmesiyle ilgilidir.) 4) Yahudi tam bir din hürriyetine maliktirler. Dostane münasebetler devam edecektir. (O tarihte müşriklere Allah’a inanmayıp putlara tapanlara karşı ehli kitap olarak Yahudilerle anlaşma olmuştur. 5) Medine içinde harp (savaş) yasaktır. 6) Taraflardan biri düşmanla sulh yaparsa iki taraf da bunu kabul edecektir. 7) Medine içinde ve Medine dışında olsun herkes emniyet içinde yaşar. İşte şanlı peygamberimizin ortaya koyduğu ilk anayasa budur.
Kıymetli okuyucularım veda hutbesinde ise sevgili peygamberimiz, “Ey insanlar, İslamiyet ten önceki zamana ait bütün cehaliyet adetlerine ayağının altına alıp çiğniyorum” buyurmuştur. Özellikle kölelere kendi yediklerimizden yediren kendi giydiklerimizden giydiren. Onlar da Allah’ın kullarıdır ve kötü muameleye mütehak (layık) değillerdir ifadesi çok manidardır. Bunları okuyucunca gözümün önüne allı pullu etli butlu yemek ziyafetleri ve programlar geliyor.
Not: Konuyla ilgili geniş bilgi için Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Dergisi 1981 yıllığı Hicret Özel Sayısı sayfa: 365-367-372.   
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.