SON DAKİKA
Hava Durumu

KALKINMA VE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Yazının Giriş Tarihi: 17.11.2021 18:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.11.2021 18:33
Kıymetli okuyucularım
Siyaset sahnesinde sıkça duyduğumuz iki kavram vardır. Politikacılar bu kavramları maddi kalkınma ve manevi kalkınma şeklinde tarif ederler. Kapitalist siyasetçi kalkınma sözünden maddi ve ekonomik anlam çıkarmaktadır. Onlara göre manevi kalkınma anlamsızdır. Diğer taraftan manevi kalkınma sözünden ve kendisi de bilmeyen sözde slogan maneviyatçıları ise işi tamamen karıştırmaktadırlar. Bu bağlamda maddi ve manevi kalkınma sözü mutlaka açıklığa kavuşturulmalıdır. Yanlış anlama ve yanlış yorumlamalara asla fırsat verilmemelidir. Bu yapıldığında görülecektir ki maddi kalkınma için bile manevi kalkınma kaçınılmazdır ve zaruridir. Çünkü maddi ve ekonomik kalkınma manevi kalkınma tabanı üzerinde gelişme ve kurulmaya mahkumdur.

Kıymetli okuyucularım
Slogan ve nutuk maneviyatçıları bulundukları toplumda güven ve itimat kazanmak için devamlı olarak maneviyattan bahsederek kutsallarımızı istismar etmişlerdir. İslam dünyası Türkiye dahil bunun faturasını ödemek zorunda kalmıştır. Ekonomide mimar insanıdır. Malzeme ise tabiattır diyen ilim adamları hem mimar durumunda olan insanı hem de malzeme pozisyonunda olan tabiatı kainatın dengesi bakımından maneviyatla beslenmesini savunmuşlardır. Ciddi anlamda maneviyatı bulunan (slogan ve istismar değil hakiki olarak) kişi ve hırsızlık yapmaz, milletin hakkına tecavüz etmez, rüşvet almaz, adaleti kendi çıkar ve menfaat için kullanmaz, yalan konuşmaz, ona buna iftira atmaz hak ve hukuk gözetir. Kötülüklere yaltakçılık yapmaz yani Allah'ın ve Resulü'nün hoşnut olduğu iyi insan olur.

Kıymetli okuyucularım
Müslüman Türk Milleti kitabımız Kuran'da bütün kainatın (tabiatta var olan bütün kaynakların, yer altı ve yer üstü zenginliklerin, gökyüzünde olanların) insanın hizmetine verildiğini onun emrine bırakıldığı bilinmektedir. Doğayı tahrip ederek tabiatın güzelliklerini bozarak bir başka tabirle haddi aşarak para ve gösteriş uğruna tabii dengeyi bozarak hiç kimse kalkınmadan bahsedemez. İnsanın ilimle, sanatla sosyal ve kültürel değerlerle buluşması ahlaklı olmasına bağlıdır. Politik ve siyasi hayatının en önemli unsuru hiç şüphesiz manevi kalkınma ile maddi kalkınmayı buluşturma ve kucaklaştırmaya bağlıdır. Bu da sağlam kadrolarla olabilir. Günümüzde bu kadrolara çok ihtiyacımız vardır. Maneviyat diyerek çalan çırpan ve rant peşinde koşanların topluma vereceği hiçbir şey yoktur.

Not: Konu ile ilgili merhum S. Ahmet Arvasi'nin Türk İslam Ülküsü isimli eserinin birinci cildindeki 404-405. sayfalarına bakabilirsiniz.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.