SON DAKİKA
Hava Durumu

KADİR GECESİ VE ÖNEMİ -2-

Yazının Giriş Tarihi: 26.04.2022 13:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.04.2022 13:44
Kıymetli okuyucularım
Sevgili Peygamberimiz (ona selam olsun) Kadir Gecesi ile ilgili şu müjdeyi vermektedir: "Faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Kadir Gecesi'ni ihya eden (boş geçirmeyip ibadet eden ve hatalarından pişmanlık duyarak tövbe eden) kişinin geçmiş günahları mağfiret (af) olunur."

Bakınız Riyazüs Salihin Cilt 2. Sayfa 465. Burada basit bir hesap yaparsak insanoğlu ömrünün her senesinde bir Kadir Gecesi ihya ederse her Kadir Gecesi 83 yıllık bir hayata bedel olduğuna göre kırk yıl yaşamış bir insanın 3 bin 200 yıl ibadet etmiş kadar bir ömür geçirdiği anlaşılır. Bu müjde bir önceki yazımda anlatmaya çalıştığım sahabenin Peygamberimize (s.a.v) sordukları soruların açık cevabıdır.

Kıymetli okuyucularım
Kadir Gecesi hangi gecedir? Ne için gizlenmiştir? Onu nasıl aramalıyız? Hukukunda Şanlı Peygamberimiz (s.a.v.) şu haberi vermektedir: "Kadir Gecesi'ni ramazanın son yedisinde arayın." "Kadir Gecesi'ni arayın. Kim onu arayacaksan Ramazan'ın yirmi yedisinde arasın" "Kadir Gecesi'ni ramazanın son on gününde arayın." "Kadir Gecesi'ni ramazanın yirmi üçüncü gecesinde arayın" "Kadir Gecesi'ni ramazanın son on gününde veya son yedi gününde arayın" "İçinizden bazı insanları rüyalarında Kadir Gecesi ilk yedide gösterildi. Siz onu son onda arayın." Yukarıdaki hadisi şeriflerden anlaşıldığı gibi mübarek gece gizlenmiştir. Elbette bunun sebepleri vardır. Anlamlarını verdiğimiz hadisler Müslim Ebu Davud, Tirmizi, Taberani, Buhari ve diğer kaynaklarda mevcuttur. Bu bağlamda yatsı namazı abdesti ile kırk yıl sabah namazı kıldığı ifade edilen İmam-ı Azam, "Zahmet olmadan, rahmet olmaz" buyurmuştur. Zahmete katlanmadan kazanç temin etmeye meyli olan insanoğlu, ibadet hayatında da bu eğilimin esiri olur. Bu da bir çeşit vurgunculuktur. Dinimiz bunu uygun görmez. Çünkü insan bir günü yahut bir gece değil ömrü boyunca Müslüman'dır.

Kıymetli okuyucularım
Kadir Gecesi'nin ramazan ayı içinde olduğu kesindir. Bazı kaynaklarda Kadir Gecesi'nde hava ne soğuk ne de sıcaktır. O gece de tam bir suhulet ve rahatlık vardır. Güneş yakıcı bir halde değildir. Bu belirtiler Kadir Gecesi'nin alametlerindendir. O gecenin sabahında güneş berrak doğar. Denilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.), "Ya Aişe bir gecenin Kadir Gecesi olduğunu anlarsan şu duayı et: 'Allah'ım şüphesiz sen affedicisin. Günah bağışlamayı seversin, benim günahlarını da bağışla. Affet." Kadir Gecesi'nde çok tesbih çekelim. Allah'a çok yalvaralım. Kuran okuyalım ve dinleyelim. Bolca namaz kılalım ve tövbe edelim.
Bu mübarek geceden istifade edemeyenler şunlardır: İçki, kumar, uyuşturucu ve zina gibi büyük günahlara devam edenler. Ana babasına isyan edenler. Akraba ziyaretlerini kesenler. Küs ve dargın durmaya devam edenler. Faldan, kehanetten medet umanlar. Allah'a şirk koşanlar. Emanete hıyanet edenler. Sözlerinde durmayan yalancılar (münafıklar). Adaleti çiğneyenler ve milletin hakkına tecavüz edenler.
Allah'ım geçen Kadir Gecesi'nden bu kavuşamayan kardeşlerimizin ruhlarını şad eyle. Mekânlarını cennet eyle. Bizleri de bağışla Yarabbi. Amin amin...
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.