SON DAKİKA
Hava Durumu

KADİR GECESİ VE ÖNEMİ -1-

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2022 16:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2022 16:16
Kıymetli okuyucularım.
Kuran'ın ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" mana itibarı ile 83 yıllık bir ömre bedeldir. Bu geceye neden Kadir Gecesi denmiştir? Bu geceyi Kadir Gecesi yapan olay nedir? Hangi gece Kadir Gecesi'dir? Kadir Gecesi'nin alametleri var mıdır? Niçin gizlenmiştir? Bu mübarek gece ramazan ayı içinde midir? Kadir Gecesi nasıl ihya edilmelidir (kutlanmalıdır)? Bu soruları kısaca cevap verelim. Kadir kelimesi güç yetirmek, şeref, azamet, takdir ve tazyik anlamlarına gelmektedir. Geceye adını veren Kadir Suresi'nin anlamı bu bağlamda cevap niteliğindedir. "Gerçekten biz onu (Kuran'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi'nin fazilet ve şerefini sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Onda (o gecede) melekler ve Ruh (Cebrail a.s.) Rablerinin izni ile (Allah'ın emri ile) her bir iş için inerde inerler. Tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır." (Buradaki tanyeri ifadeleri şafak sökünce kadar anlamında kullanılmıştır.) Bu gece gökyüzü meleklere dar gelerek birbirlerini sıkıştırırlar. Kuran-ı Kerim'in ilk inmesinde Melek Cebrail Peygamber Efendimizi sıkıştırmasıyla başlamıştır. Sapıklık, cehalet, aşağılık ve her türlü ahlaksızlığın girdaplarında bunalan ve boğulan insanları hidayete ve mutluluğa ulaştıracak ilahi kitabın (Kuran'ın) gelmesinden daha sevinçli ve daha hayırlı bir hadise olabilir mi? Kadir Gecesi müminler için selam ve dua gecesidir. Her türlü kötülük ve afetlerden kurtulma gecesidir.
Kıymetli okuyucularım.
Şanlı Peygamberimize (ona selam olsun) bazı sahabeler şöyle dediler: "Ey Allah'ın Resulü beni İsrail Oğulları'nın ömürleri çok uzun olduğu için onlar Allah'a daha çok ibadet etmişlerdir. Bizim ömrümüz ise kısadır. Keşke biz de uzun yaşasaydık da Allah'a daha çok ibadet etseydik" serzenişlerinde bulundular. Bir başka rivayette ise Peygamber Efendimiz, 4 kişinin 60 yıl hiç günah işlemeden yaşadıklarından bahsetmiştir. Ashab-ı Kiram buna da şaşa kalmış ve "Bizim de uzun ömrümüz olsa da biz de günah işlemeden yaşayabilsek" şeklinde düşünmüşlerdir. Bunun üzerine Cebrail (a.s) Peygamberimize şu müjdeyi verdi:
"Ya Muhammed senin ümmetin o birkaç neferin (kişinin) 80 yıl ibadet etmelerine teaccüp (merak) ettiler. Allah Teala sana ondan daha hayırlısını inzal buyurdu (indirdi, verdi). Diyerek Kadir Suresi'ni okudu. Bunun üzerine Allah Resulü orada bulunan sahabeye bu müjdeyi verdi. Bakınız İsmail Coşar - Kadir Gecesi ve Kandillerimiz. Bir başka rivayette ise Peygamber efendimize ümmetinin ömrü gösterilmiştir. Ömürlerinin kısa olduğunu gören Efendimiz duruma üzülmüştür. Bunun üzerine Rabbimiz Kadir Suresi'ni inzal buyurmuştur. Bak. El. Ham. Yazır. Cilt 8. Kadir Suresi'nin tef. Kadir Suresi'nin özelliği Kuran'ın o gecede inmesindendir.
DEVAM EDECEK
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.