SON DAKİKA
Hava Durumu

Kadir Gecesi ve fazileti

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2017 21:58
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2017 21:58
Sevgili okuyucularım. Müslümanlar olarak önemli saydığımız zamanlarımız ve mekânlarımız vardır. Aslında bütün zamanlar kıymetlidir. Kandil gecelerini diğer gecelere nispetle üstün kılan husus, o gecelerde meydana gelen bazı ilahi hadiselerdir. Yüce rabbimiz istediği zaman dilediği mekânı ve zamanı diğerleri üzerine üstün kılar. Mesela Cuma günü diğer günlere, kadir gecesi diğer gecelere, Kabe-i Muazzam’a diğer mekânlara göre, cemaatle kılınan namaz, yalnız kılınan namazlara göre üstün kılınmıştır. Biz Müslümanlara yakışan şey bu üstünlük rahmetini araştırıp, bu manevi zenginliklerin nimetlerinden istifade etmektir. Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de yüce Allah Kadir Gecesi’ni şöyle haber vermektedir.” Gerçekten biz onu (Kur’an-ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir gecesinin faziletini sana bildiren nedir? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Onda (o gecede) melekler ve ruh(Cebrail) Allah’ın izni ile her bir iş için inerde iner. O gece tan yeri ağarıncaya kadar bir selamdır.” İşte yüce rabbimiz bu gecede meydana gelen ilahi olayları haber vermektedir.
Kadir Gecesi’nde Kur’an-ı Kerim’in nazil olmasından dolayı bu geceye hüküm gecesi denilmiştir. Melaikeyi kiramın bu gecede yeryüzüne indirilmesi, Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlanması, meleğin(Cebrail) peygamberimizi sıkıştırması sebebiyle bu geceye ‘tazyik gecesi’ denilmesine vesile olmuştur. Zira melekler yeryüzüne inerken semada adeta birbirlerini sıkıştırmışlardır. Kadir Gecesi takriben 84 yıllık bir hayata bir ömre bedeldir. O gecede her türlü felaket ve afetlerden kurtuluş vardır. Meleklerin müminlere selam ve dualarının bolluğu sınırsızdır. Allah resulü “faziletine inanarak ve mükâfatını umarak Kadir Gecesi’ni ihya eden kişinin geçmiş günahları mağfiret olunur.” Buyurmaktadır. Allah resulünün verdiği her haber doğrudur. Öyle ise bundan daha büyük bir müjde olabilir mi? Kadir Gecesi gizlenmiştir. Onu arayıp bulmak mümin kişinin vazifesidir. Peygamberimiz “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son yedisinde arayın” ayrıca “Kadir Gecesi’ni arayın. Kim onu arayacaksa (Ramazan’ın) yirmi yedisinde arasın” başka bir hadiste ise “Kadir Gecesi’ni Ramazan’ın son on gününde arayın.” Bazı görüşlerde Ramazan’ın 27. gecesinde olması ağırlık kazanmıştır. Hasan Basri hazretleri şöyle diyor. Semanın 7 kat oluşu, dünyanın 7 kat oluşu, Yasin-i Şerif’te 7 mübin oluşu gibi sebeplerdir. Dolayısıyla Kadir Gecesi’nin 27. gece olması muhtemeldir. Bazı tefsir kitaplarımızda gecenin alametleri hakkında şu bilgiler vardır. “Kadir Gecesi’nde hava ne soğuk, ne de sıcaktır. O gecede tam bir rahatlık vardır. Güneş yakıcı bir halde değildir. Bu belirtiler Kadir Gecesi’nin alametlerindendir. Kadir Gecesi’nin sabahında güneş berrak olur. Hatta bir ara denizlerin dalgalarının durup, atlas gibi olduğu rivayet edilir.
Kadir Gecesi nasıl ihya edilmelidir? Bu gecede en çok şu dua okunmalıdır. “Allah’ım sen şüphesiz, af edicisin. Günahları bağışlamayı seversin, benim günahlarımı da bağışla.” Peygamberimiz bu duayı çok okumuş, daha çok ibadet etmiş, Allah’a daha çok yalvarmış, daha fazla tövbe etmiştir. Bu gecede Kur’an çok okunmalı ve dinlenmeli. Kaza ve nafile namazları kılmalıyız. Kelimeyi şahadet ve kelimeyi tevhidi çok okumalıyız. Anne ve babalarımızın dualarını almalıyız. Kadir Gecesi günlerde gizli, gönüllerde yaşayan bir gecedir. Kadir namazı diye bir namaz peygamberimizin tavsiyelerinde yoktur. Merhum Ömer Nasuhi Bilmen İslam ilmihali’nde şu bilgiyi vermektedir. “Deniliyor ki kadir namazının en azı iki rekât, ortası yüz rekât, en çoğu bin rekâttır. İki rekât kılındığı takdirde, yüz ayet okunmalıdır” diye devam ediyor. Şayet kadir namazı kılarsak, her rekâtında kadir suresini ve üçer ihlâs suresi okumalıyız. Kadir Gecesi meleklerin yerleri ve gökleri doldurduğu bir gecedir.
Kadir Gecesi’nden istifade edemeyenler;  1) İçki, kumar ve zina gibi büyük günahlara devam edenler. 2) Ana babaya isyan edenler. 3) Akraba ziyaretini terk edenler. 4) Küs duran barışmak istemeyenler. 4) Faldan kehanetten, boş sözlerden medet umanlar.
“Bu gece nazil oldu.
Yüce nur, yüce Kur’an.
Bu gece zail oldu.
Gönül ufkundan duman.”
Kadir geceniz mübarek olsun.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.