SON DAKİKA
Hava Durumu

İYİLİĞİ HAKİM KILMAK KÖTÜLÜĞÜ ÖNLEMEK

Yazının Giriş Tarihi: 03.02.2022 14:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.02.2022 14:02
Kıymetli okuyucularım
İyiliklerin, güzelliklerin emredilip uygulamaya konulması bunun yanında, her türlü kötülüğün önlenmesi her fert ve toplum hayatımız için önemlidir. Aklın, sağduyunun ilmi verilerin, dinin ve vicdanın kabul ettiği gerçek kötülüklerin önlenmesini benimsemiştir. Müslüman bir toplumda kamu düzeni ve genel ahlâkın korunması için irşat, nasihat, ikaz çalışmaları yürütülmüştür. Özellikle şahsiyeti gelişmiş, çevresinde sevilmiş, ahlaki değerleri ve inancı itibarı ile güven vermiş kişilerin kötülüğü önleme yolundaki gayretleri sosyal açıdan çok mühimdir. Toplumda bencil, hoyrat, kaba, saygısız, sevgisiz, kötülüklere cüret eden, insani ve ahlaki davranışları istismar eden, suç işlemekten adeta zevk alan insanların sayıları hiç de az değildir. Bunların etkisiz hale getirilmesi için yoğun gayret lazımdır.

Kıymetli okuyucularım
Toplumda iyiliği hakim kılmak, kötülüğü önlemek prensibinin kamu hukuku ile ilgili kısmını temsil eden yapılanmaya "Hisbe" adı verilmiştir. Bilhassa kötü davranış, çirkin adetler ve ahlaksızlıklar ile mücadelede aktif rol üstlenen kişi ve kuruluşların desteklenmesi kaçınılmazdır. Şanlı Peygamberimiz (Ona selam olsun) toplumun ortak değerlerine karşı ilgisiz kalan kamu düzenini bozmaya çalışan tecavüz ve ihlalleri meslek haline getiren kişilere karşı gerekli bütün tedbirleri almıştır. Birinci derecede şahısların cezalandırılmaları değil kötülüğün önlenmesi ön plana çıkarılmıştır.

Kıymetli okuyucularım
Toplum hakları ve kişi hakları bakımından Hisbe teşkilatı görev alanı olarak şu hususlarda faaliyet göstermiş ve uyarı yapmıştır. Cezaların vaktinde uygulanması ve caydırıcı olması, ibadetlerde bidatlardan kaçınılması ve açıktan yapılan ihlallere (hatalara) engel olunması, taşkınlık ölçüsüne varan eğlencelerin ve çevreyi rahatsız eden görüntülerin ve davranışların engellenmesi, içki kumar, uyuşturucu, sınırı aşan kadın erkek ilişkileri ölçü ve tartıda sahtekarlığın hile ve aldatmaların önüne geçilmesi, ihtiyaç harici dilenciliğe mani olunması, yetkisiz ve ehliyetsiz kişilerin meslek icra etmelerine mani olunması gibi görevler. Aynı şekilde komşu hakları, tecavüzler çarşı ve pazar düzeninin sağlanması, netice olarak toplum yararına olan görevlerin Hisbe teşkilatı alanına girdiği çok açıktır. Öyle inanıyorum ki bu tür faaliyetlerin yapılmasına günümüzde de ihtiyaç vardır. Aslında yukarıda sıralanan konuların tamamı bir vatandaşlık borcudur. Çünkü toplumda iyiliği hakim kılmak kötülüklerden uzaklaşmak çabası herkes için lazımdır. Bu bağlamda hem devlet hem de fertler kolektif şuur halinde olmalıdırlar.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.