SON DAKİKA
Hava Durumu

İSRAF EKONOMİSİ VE KARİYER MESELESİ

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2021 18:16
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2021 18:16
Kıymetli okuyucularım
İsrafın pek çok tarifi vardır. Kısaca göz atacak olursak şu tarifler karşımıza çıkar. İsraf tüketim de aşırı gitmek demektir. Şahıs ve müesseseleri kendi tasarruflarına (yetkilerinde) bulunan veya devlete ait mal ve zenginlikleri har vurup harman savurması demektir. Binbir emek ile elde edilen ekonomik değerlerin gösteriş ve desinler için yahut başka kaprisler uğruna veyahut cehalet ve şuursuzluk sebebiyle heba edilmesi harcanması demektir. Enam Suresi'nin 141. ayetinde, "İsraf etmeyin. Çünkü Allah israf edenleri sevmez" buyrulmuştur. Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. İslam'ın ekonomik sisteminde israf kesin olarak haramdır. Dolayısıyla yasaktır. Tıpkı faiz gibi... İsraf musluklarını sonuna kadar açık tutmak bununla birlikte faize karşı çıkmak inandırıcı olmaktan çok uzak kalmaktadır. Çünkü Müslüman, dini ölçüleri ve bu ölçülere bağlı sosyal normları dikkate almak zorundadır. İslam dini, israf konusunda toplumda öyle bir şuur ve disiplin oluşturmuştur ki kapınızın önünde bir nehir bile geçse abdest alırken su israf edemezsiniz. Yere bir ekmek kırıntısı bile düşürülemez. Tabakta artık yemek bırakılmaz. Yani Müslüman adam hayatının her safhasında israftan kaçar ve tasarrufu bir ibadet şuuru ve titizliği içinde gerçekleştirir.

Kıymetli okuyucularım
Günümüzün bazı ekonomistleri ve bazı siyaset adamları (politikacılar), tüketim artmalı ki üretim şartları da buna paralel olarak hızla dönebilirsin tezini savunuyorlar. Böylece vahşi tüketimi kışkırtıyorlar gerçekten de büyük fabrikatörler büyük firmalar ve kapitalistlerle bunları destekleyen siyasetçiler üretimi arttırma maskesi altında daha fazla kazanmak hırsı ile çeşitli reklam ve programlar yaparak tüketimi arttırmak için çırpınıp durmaktadırlar. Gözlerini Toprak doyursun diyelim.

Ekonominin nasıl ve nihai gayesi insanların refahı, huzuru, mutluluğu üretilmiş mal ve hizmetlerden adil bir pay alması her türlü zulüm ve istismarlardan uzak bir güven ortamının kurulması için yardımcı olmaktadır.

Kıymetli okuyucularım
Dinimiz İslam, insanlara dünya nimetlerinden faydalanmaya davet eder ancak insanlar bu yola koyuldukları zaman kaprislerini şahsi, hırs ve israfa düşerlerse hem kendilerine hem de bulundukları toplama yanlış yapmış olurlar. Muhtaçlara, yoksullara, geliri giderini karşılayamayan fakirlere karşı cömert olunmayı, onların sıkıntıdan kurtulması asla israf değildir. Ancak bir kısım siyasi menfaatleri uğruna kariyer diyerek, har vurup harman savurmak milletin alın terini hesapsızca tüketmek Kuran'da yasaklanmıştır. Bak. İsra Suresi ayet 27. Netice olarak israfın her çeşidi haramdır. Üretirken de, tüketirken de yaşadığımız toplumun ve insanların menfaatleri ön planda olmalıdır. Sosyal dengenin korunması ve toplumun huzuru için orta yolu bulmak esastır. Yanlışlar ve hatalar sırıtıyor. Görünen köyün kılavuza ihtiyacı yoktur.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.