SON DAKİKA
Hava Durumu

İSLAMI YAŞAYIN KORONAYI DEF EDİN (2)

Yazının Giriş Tarihi: 05.05.2020 17:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.05.2020 17:18
İslam dini insan hayatının önemi konusunda çok hassastır. Mesela çiçek ve kızamık hastası iken cünüp olan bir kimseye boy abdesti almasını söylediler. Adam boy abdesti alınca çok geçmeden öldü. Durumu Peygamberimize anlattılar. Allah Resulü “Öldürmüşler, Allah’ta onları öldürsün. Bilgisizliğin ilacı sorup öğrenmek değil midir? Temiz toprakla teyemmüm etseler olmaz mıydı?’’ buyurmuştur. Bulaşıcı hastalıklardan korunmak için, hastalık bulunan mıntıkaya, yere girmemek ve gitmemek, böyle bir yerden ve mıntıkadan çıkmamak prensibine ve uygulamasına ‘karantina’ denir. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış olan insanlar ve hayvanlar için bu tedbir şarttır ve önemlidir.
Şanlı Peygamberimiz “Bir yerde taun hastalığı (bulaşıcı hastalık) varsa, onu duyduğunuz zaman oraya gitmeyiniz. Eğer bir yerde bulaşıcı hastalık meydana gelmiş ise, sizde orada iseniz, hastalıktan kaçmak maksadıyla oradan çıkmayınız. Taun hastalığı (bulaşıcı hastalık) sizden önceki İsrail oğullarına gönderilmiş bir azaptır. Bazen gider, bazen gelir. Bir yerde bulaşıcı hastalığın zuhur ettiği (ortaya çıktığını) işittiğiniz zaman oraya gitmeyiniz. Eğer bir yerde meydana gelmiş ise, sizde orada iseniz ondan kaçmak niyetiyle oradan çıkmayınız, ayrılmayınız. Taundan (bulaşıcı hastalıktan) kaçan kimse, savaştan kaçan kimse gibi günah işlemiş olur. Hâlbuki bulaşıcı hastalıktan, taundan kaçmadan (tedavi maksadı hariç) orada sabır edip durarak ölen kimseye (ölen Müslüman) şehit sevabı vardır’’ buyrulmuştur.
Zarar ve ziyan verici şeylerden sakınmak ve uzaklaşmak, sağlığın bozulmaması için dikkatli olmak şart. Mesela kokuşmuş ve kirlenmiş havayı teneffüs edip solumak böyledir. Ayrıca kirletilmiş ve arındırılmamış suları içmek onları kullanmak zararlıdır. “Hastalığa yakın olmakta tehlike vardır.” Peygamber mesajı bu bağlamda ele alınmalıdır. Psikolojik olarak moralleri yüksek tutmak sağlık için önem arz etmektedir. Bulaşıcı hastalık olan bölge ve yerlerden ancak kontrollü bir şekilde tedavi maksadıyla çıkılabilir. Karantina uygulaması insanlarda olduğu gibi hayvanlarda da uygulanır. Allah Resulü “Hayvanlardan hasta olanlar, sahipleri tarafından sakın sağlıklı hayvanların yanına itilmesin” emire açıktır. Mikrop taşıyan canlılar mutlaka bilinmelidir. Zehir taşıyanlarla, panzehir taşıyanlar tanınmalıdır. Sivrisineklerin ve zararlı böceklerin ayrıca zararlı hayvan ve kuşların tespiti önem arz etmektedir. Netice olarak dinimiz İslam’ın emir ve tavsiyeleri korunmanın en güzel yoludur. Çağımız insanlığının ve dünyanın İslam öğretilerine ihtiyacı vardır.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.