SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsanın görevleri ve sorumlulukları (2)

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2017 22:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2017 22:03
Sevgili okuyucularım.
İnsanın manevi ve ruhsal varlığı ile ilgili görevleri vardır. İnsanın diğer varlıklar karşısındaki üstünlüğünün akıl, zekâ, kalp, vicdan, tefekkür, estetik duygu, inanma, iyilik sevgi gibi ruhsal ve manevi meziyetlerinden ileri gelmektedir. Bu sebeplerden dolayı yaratan Allahımız tarafından insana “Kuşkusuz biz adem oğlunu (insanı) şerefli kıldık” müjdesi verilmiştir. (İsra Sure. Ayet 70) Öyle ise bu üstün yeteneklerle donatan Allah’a karşı borcu vardır. Ahlak kitaplarında insanın sahip olduğu erdemler arasında üzerinde durulması gereken önemli hasletler şunlardır.
1) Takva: kitabımız Kur’an-ı Kerim’de takva Allah nezdinde en yüksek insanlık değeri olarak gösterilmiştir. Demek ki kişinin böyle bir değeri kazanması kendisine karşı olan görevlerinin başında yer alır. Çünkü takva tarif edilirken “Allah katında en şerefli olan kişinin, takvaca en üstün olanı, yani en az günah işleyeni, en çok iyilik yapanı, en fazla Allah’ın emirlerine uyanı ve en çok Allah’ın yasakladığı şeylerden kaçan kişi. Günümüzde bu meziyete ihtiyacımız çoktur. İnsanlığın buna ihtiyacı vardır. Değilse İslam’ı kullanarak, gösteriş yaparak riyakâr bir şekilde sarık, cübbe, sakal, tespih, şalvar ve benzeri şekillerle itimat telkin ederek vaziyete göre tavır takınmak değil sahtekârlıktır. Günümüzde bunun en açık örneği Jet Fadıl’dır.
2) Hilim: Akıllı olmak, akıllıca davranmak şeklinde özetlenmiştir. Müslüman karakterini en iyi şekilde özetleyen bir kavramdır. Ağır başlı olmak, affetmek, sabır ve hoşgörü sahibi olmak, daha doğrusu medeni ve uygarca bir hayat tarzını tercih etmek şeklinde İslam’ın temel kavramlarından ve insanın faziletlerinden birisidir.
3) Hikmet: Doğru, yararlı, kapsamlı ve ilahi gerçekleri, özellikle Kur’an-ı Kerim’in, İslam dininin ilkelerine inanmak ve bunlara uygun üstün hayattan, çok hayırlı işlere meşguliyet şeklinde tarif edilebilir. “Allah’a inan, saye sarıl, hikmete ram ol. Yol varsa budur, bilmiyorum başka çıkar yol” diyen merhum Akif çok güzel şekilde bu kavramı tarif etmiştir. Peygamberimiz “Hikmet müminin yitiğidir. Onu nerede bulursanız alın’’ emri çok manidardır. Akıllarını kullanamayanlar sağır ve dilsizlerdir, anlamındaki ilahi emir “hikmeti’’ daha rahat anlatmaktadır. Hikmet faydası olan her şeydir. “Faydası olmayan ilimden Allah’a sığınırım’’ buyuran Peygamberimiz hayırlı ve faydalı olan vade meşru olan her güzel şey hikmeti ifade eder. Bakışta ve görünüşte “hırsızlıktan, rüşvetten elde edinilen bir mal faydalı, hayırlı görünse bile aslında pisliktir, kirdir. Hikmetin bir anlamı da meşru olanı, iffetli olanı ve de helal ve doğru olanı tercih etmektir.’’
 Devam edecek…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.