SON DAKİKA
Hava Durumu

İnsanın ahlaki görevleri ve sorumlulukları - 4

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2017 21:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2017 21:46
Sevgili okuyucularım… Ahlaki görevlerimiz arasında “Aile” birinci planda gelmektedir. Ailenin kurum olarakbaşta gelme amacı sağlıklı nesiller yetiştirmek suretiyle insan soyunun devamına katkıda bulunmaktır. Kuran-ı Kerim’de işaret edildiği gibi, aile kurumunun belki de en önemli görevi sevgi odaklı bir ilişkiler dünyası oluşturmasıdır. Değilse diğer canlılar gibi insanlar dda evlenmeden çocuk sahibi olabilir. Ancak insan yavrusunun bedensel ve ruhsal gelişiminin sağlanması, annenin tek başına üstesinden geleceği bir olay değildir. Çünkü insanın gelişmesi, büyümesi uzun vadeli ve çok zahmetli bir olaydır. Ayrıca insanın bir kültür varlığı oluşu aile kurumunu gerekli kılmaktadır.
İnançlar, milli ve manevi değerler, gelenekler ve görenekler ile iyi alışkanlıklar öncelikle en sağlıklı bir şekilde ailede kazanılır. Bu bağlamda aile kurumunun en önemli görevlerinden birisi de toplumsal düzenin sağlıklı işleyişine katkıda bulunmaktır. Aile kurumu ve onun çevresinde oluşturulmuş kurallar kadın erkek ilişkisine biyolojik tatminlerin ötesinde değer ve anlamlar katar. İslam dininin bir yandan zinayı ağır yaptırımlarla yasaklarken bir yandan da evlenmeyi teşvik etmesinin sebebi budur.
Erdemli ve mükemmel bir toplum yapısı gerçekleştirmenin en önemli şartı olan hak ve sorumluluk bilinci, toplumsal çekirdek birimi olan aile için de vazgeçilmez bir önem taşır. Zira şanlı Peygamberimiz aile bireylerinin hakları ihmal etmek pahasına nafile namaz kılmaya, oruç tutmaya ve benzeri ibadetler yapmaya bile izin vermemiştir.
Aile bireylerinin kendi aralarında hak ve sorumlulukları vardır. Buna göre;
1)      Eşler arasındaki haklar ve görevler: Toplumun çekirdeğini oluşturan eşler (anne, baba, çocuklar) arasında belli bir disiplin kurulması ve rollerin, görevlerin belli olması önemli bir ihtiyaçtır. Aile reislerinin uyması gereken genel ahlak kurallarına uyulması, kadının kocasına, kocanın karısına karşı saygı ve sevginin korunması zorunludur. Bu çekirdek kadro zedelendiği zaman toplum da zedelenmiş demektir. Dinimiz aile düzenini koruması çok manidardır. Özellikle İslam, Türk aile yapısında ahlak kültürünün muhafazası özellikle itinayla korunmuştur. Erkekler evin yönetimine eşlerini, ailelerini de ortak etmelidir. Yedirmesi, içirmesi, giydirmesi en güzel şekilde olmalıdır. Evde erkek tende can gibidir. İki tane bir can olmadığı gibi iki kadına da bir erkek yakışmaz.
DEVAM EDECEKTİR…
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.