SON DAKİKA
Hava Durumu

İNSANİ BAĞLAR NİÇİN ÇÖZÜLÜYOR?

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2020 17:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2020 17:17
Adalete, ahlaka, inanca dair hassasiyetlerimiz gün geçtikçe azalıyor. Aynı evde üst kattaki komşunun, alt kattakinden habersiz yaşadığı bir dönemden geçiyoruz. İnsanlık; çıkar, menfaat ve ikbal peşinde koşmaya mahkûm ediliyor. 
  İnsanlığın menfaat temeli üzerine inşaa edildiği, insanların kendilerine sağlayacağı menfaatler ölçüsünde başkalarıyla ilgilendiği zamanları yaşıyoruz. Bunlardan kurtulmak için toplu olarak hep birlikte gayret etmemiz ve çaba göstermemiz gerek. 
  Şanlı peygamberimizin komşulardan bahsederken “Mirasçı kılınacak zannettim” diye tarif buyurduğu, komşuluk ilişkilerimiz, bir takım basit ve mesnetsiz şeyler yüzünden zedelenmemelidir. İlişkilerimiz Yüce Rabbimizin Rahman sıfatıyla şefkat ve merhamet üzerine kurulmalıdır. En azından güler yüz, tatlı dil birbirimizden esirgenmesin. Kendimiz için istediklerimizi onlar için de isteyelim. Alçak gönüllü olalım. İnsanların kendimize nasıl davranmalarını istiyorsak, bizde onlara öyle davranmalıyız. Aynı kap içine konulan sirke ve zeytinyağı gibi birbirinden ayırmak çok zor olan bir toplumda saf ve temiz olan insanları ayırmakta zordur. Hiç kimse saf ve salak olduğunu kabul etmez. Mevlana’nın tabiriyle insanların yükü ne melekler gibi saf akıl, ne de hayvanlar gibi saf şehvettir. Birlikte harmanlanmıştır. Bunu anlayan kişi insan olmanın şuuruna varır ve insan gibi davranır. 
  Böyle bir anlayışta insani bağlar çözülmez. Dahası insan hayvanlaşmaz. Uyanır ve insanlığın kıymetini anlar. Çünkü insan; kaba, hoyrat, saldırgan, tecavüz ehli biri değildir. Ancak son zamanlarda dünyada ve Türkiye’de yaşanan olaylar zihnimizi karıştırmaktadır. Birileri çıkıyor “Toplumsal uyanış” diyerek istismarın en çirkinini yapıyor. Bir başkası çıkıyor o da “İslami uyanış” diyerek istismarın en alçağını yapıyor. Olayların ucunda görülen şey ise çıkar ve para. Bir zamanlar sıkça duyduğumuz bir söz vardı; “Uyandırma kerizi” derlerdi. Keriz yerine koyulanlar ise Müslüman Türk Milleti’nin samimi evlatlarıydı. Çözülen insani bağlar hala kuvvetlidir. Yeter ki vicdanlarımız esaretten kurtulsun. Yeter ki kiralık adalet, menfaatlere esir olmasın.  
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.