SON DAKİKA
Hava Durumu

İLGİNÇ ELEŞTİRİLER VE İLGİNÇ CEVAPLAR

Yazının Giriş Tarihi: 20.06.2022 17:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.06.2022 17:05
Kıymetli okuyucularım.
Hem tarihi süreçte hem de günümüzde kıskançlığa ya da rekabete dayalı eleştiriler ve eleştirilere verilen ilginç cevaplar vardır. Mesela Napolyon bir savaşın ardından mahiyetinde bulunan adamlara değerlendirme yaparken, adamlarından biri onu eleştirmiş ve tenkit etmiştir. Parmağını harita üzerinde gezdirerek: "Önce şuraları almalıydınız. Sonra da buradan geçerek ötesini zapdetmeliydiniz" diyerek eleştirilerini sıralamıştır. Nopolyon olup bitenlere fazla dayanamamış ve "Evet oralar parmakla alınabilseydi senin dediğin gibi yapardık" cevabını vermiştir.
Ucuz kahramanlar her dönemde olmuştur. Mesela Temel eşi Fadime ile Fransa'ya gider. Epey dolaştıktan sonra Fadime'ye, "hadi bir müzeye gidelim" der. Birlikte tarihi bir müzeye giderler. Gezerken yoruldukları için Temel boş bir koltuğa oturur. Çok geçmeden bir görevli gelir ve "burası 14. Lui'nin koltuğudur. Buraya oturmazsınız, yasaktır." Temel hayat sakin hiç vaziyetini bozmaz. "Bey amca zararı yok o gelince ben hemen kalkarım" der. Görevli şaşkın şekilde, "galiba çok cahil ve bilginiz ya da aklı başında değil" diye düşünür. Takdir edersiniz ki her yerde ve her ortamda laf ebeliği ve demogoji işe yaramaz.
Mesela Balzac, "vicdanımız asla yanılmaz. Bir yargıç onu öldürünceye kadar" diyerek ilginç bir adalet eleştirisi yapıyor.
Aynı şekilde Mahatma Gandhi bir gerçeği dile getirerek, "gerçeği her zaman savun. Anlayan olmasa bile vicdanına karşı hesap vermekten kurtulursun."

Kıymetli okuyucularım.
Yukarıda sizlerle paylaşmaya çalıştığım o güzel ve anlamlı sözlere günümüzde öyle ihtiyaç var ki... Onun için atalarımız "vicdanların karardığı yerde kanunlar susar"demişler ve onun için "Adalet adil adamların elinde vezir, adil olmayan adamların elinde rezil olur" demişlerdir. Yaşadığımız bunca hadiseler ve çirkin olaylar sırıtırken gerçeği savunanlar ve gerçekleri söyleyen insanlara olan ihtiyacınız ne kadar da ortada değil mi?
İlginç eleştirileri ve ilginç cevapları tahammül edemeyenler ne derlerse desinler. Pak ve temiz vicdanlar görevlerini yapacaklardır.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.