SON DAKİKA
Hava Durumu

İBRET VE DERS ALINACAK TARİHİ HATIRALAR

Yazının Giriş Tarihi: 06.12.2021 15:17
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.12.2021 15:17
Kıymetli okuyucularım
Devlet adamlarının hataları yönetmekte oldukları millet için büyük önemler ve endişelere sebep olur. Mesela Reşit Paşa'nın hayatı bu bağlamda çok ibret verici olduğu için bir Osmanlı şairi olan Ali Rıza onun için şu şiiri yazmıştır: "Zamanenin şu tabibi Reşid'ini gör kim. Revac vermek için kendini kar-ü sanatına. Vücudu nazik-i devlet karin-i sıhhat iken. Düşürdü rey-i sakimi frengi illetine." Anlamı şöyledir: Zamanenin şu akıllı doktoruna bak ki, kendini iş ve sanatına sürüm ve itibar kazandırmak için devletin sağlıklı sayılabilecek nazik vücudunu, yanlış görüşü reyi ile (şahsi ihtirası) frengi hastalığına düşürdü. Bak. Batılılaşma İhaneti Sayfa - 24. Ayrıca - 13. Asrı Hicride Osmanlı Ricali İst. 1977. Cilt-1. Say.-22. Osmanlı Devleti adına Reşit Paşa'nın 1838'lerde yaptığı anlaşmalar sonraki yıllar için Osmanlı Devleti'nin iktisadi hayatını kayıtsız şartsız Batı'nın sömürgesi haline getiren vesika olmuştur. İşte bu vesikalardan sonra emperyalizmin önünde tek engel vardır. Milletin direnci.

Kıymetli okuyucularım
Adına düzenleme, reform, yenileme, çağ atlama ne derseniz deyin yapılan hatalar devleti ve milleti perişan etmiştir. Bazı tarım ürünleri ihtiyaç duyulan stratejik mallar İngiliz tüccarları başta olmak kaydıyla Batılıların tek eline geçmiştir. Daha doğrusu birçok ticari ve stratejik saha yabancılara açılmıştır. Yabancı işadamları yabancı tüccarlar yerli tüccarlarla eşit haklara sahip olmuştur. Anlaşma maddeleri tam bir milli felaketti.

Kıymetli okuyucularım
1838 Ticaret Anlaşmaları'ndan sonra İngiltere'nin Osmanlı ülkesinde olan ihracatı büyük artış gösterir. Sağlanan imkanlarla İngiltere malları milli ve mahalli ticari kuruluşları yok ederek ülkenin her tarafına yayılır. İngiliz tüccarları Anadolu'nun limanlarına ve büyük şehirlerinde yerleşmeye başlar. Osmanlı Devleti iktisadi bakımdan iğneden, ipliğe yabancıların kontrolüne geçer. Böylece yabancıların işbirlikçisi olan azınlıkların ve bazı Batı yanlısı bürokratların (sözde devlet adamlarının) refahı artar. Samimi Müslümanlar ve gerçek vatanseverler gün geçtikçe fakirleşirler  Reşit Paşa ihanetlerine devam etmiş İngiltere'de iken II. Mahmut'un idamını emreder. Mahmut ölünce padişah Abdülmecid olur. Çok genç ve tecrübesizdir. Reşit Paşa onu da kullanmış ve alkol dahil bütün kötülükleri ona öğretmiştir. Sözde Abdülmecid'i Batılı yapmıştır. Reşit Paşa günlük gazetelerde hep kendisinden bahsedilmiştir.

Kıymetli okuyucularım
Son günlerde Türkiye'deki gelişmeler ve dışarıya bağlanan ekonomik faaliyetler endişelerimizi arttırmıştır. Borç batağında bir Türkiye'den bahsediliyor. Yabancılara yapılan gayrimenkul satışları artıyor. Doğacak olan nesiller bile borçlu doğarsa sorumluları kimlerdir? Az da olsa geçmişten tecrübe almamız gerekmiyor mu? Yeni bir Mustafa Kemal'e ihtiyaç var galiba.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.