SON DAKİKA
Hava Durumu

İBRET ALMAK ÖNEMLİ BİR İKAZDIR

Yazının Giriş Tarihi: 10.02.2022 18:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.02.2022 18:30
Kıymetli okuyucularım
Yüce Rabbimiz Zümer Suresi'nin 27. Ayetinde "Biz bu Kuran'da insanlar için her çeşit meseli (Geçmişten ders ve ibret alınacak hadiseleri) getirdik. Ta ki insanlar hatırlasınlar" buyurmuştur. Bu hatırlatma ve ikaz ibret almanın önemine işarettir. Çünkü, ibret almak ve ibretten ders çıkarmak düşüncede ve vicdanlarda daha etkili olacaktır. Ayrıca nimetleri verene karşı nankör olmamak için geçmiş hadiselerden ibret almak kişinin ikna olması bakımından da gereklidir. Kuran'daki kıssaların tekrarı bizler için ibrettir. Mesela Adem (a.s)'dan, Nuh (a.s)'dan alın da Musa ve İsa (a.s)'lara kadar bütün peygamberlerin (onlara selam olsun) kıssaları Kuran'da hatırlatılmıştır. O kıssalar sadece kendi kavimleri için olmamıştır. Dar bir muhite değil gelecek toplumlar dahil, umuma ve bütün insanlığa yöneliktir.

Kıymetli okuyucularım
İbret almaktan mahrum ve nankör insanlar zifiri karanlık bir gecede, şimşeklerin ve yıldırımların kısa süreli aydınlığında yol bulmaya çalışan kişilere benzeyen şaşkın ve tedirgin insanlara benzer. Bu ise tam bir gaflettir. Kapitlerin ve mala düşkün olanların hazinesinin anahtarlarını develerin taşıdığı söylenen Karun'dan ve yalakalarından ibret alınması lazım. Makam, mevki, şöhret ve gösteriş düşkünlerinin Nemrut'tan, Firevun'dan, Ebu Cehil'den ihtirasları uğruna egosunun tahmini için insanları yırtıcı bir hayvanların önüne atıp parçalanmalarını seyreden İmparator Neron'lardan ibret alınması lazım. Hepsi de geberip gitmişler. Hepsi de lanetle anlıyorlar.
Bir tarafta hak ve hakikatin, adaletin tecellisi için ter dökenler, diğer tarafta zulmün ve haksızlığın galibiyeti ve hakimiyeti için tepinenler. Dünü ile bugünü ile uzak ve yakın tarihimiz incelendiğinde ibret alınacak nice hadiseler nice insanlar görürüz. Bize düşen görev bunlardan ibret almaktır. "Peki ibret alınıyor mu" diye sorarsanız tek kelimeyle "Hayır" derim.

Kıymetli okuyucularım
1912 yılında ve 12 Aralık'ta Yarası Olmayan Gocunmasın şiirinde milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy şöyle sesleniyor:
"Kudurmuştan beter bir hale geldin, durmadan azdın. Düşen masuma çıkmak gayrı kabil bin çukur kazdın. Fakat ey şaşkın istimdat için Hak'tan yüzün var mı? Kitabullaha yüksekten bakan gözler de ağlar mı" diyor. Safahat. Sayfa 541. Cumhuriyet döneminin liderleri bu bakımdan Atatürk'ü örnek almalıdır. Hırsızlığa, yolsuzluğa, torpile, rüşvete, adaletsizliğe ve yanlış işlere adı karışanlar asla örnek ve model olamazlar. Onların akıbetleri ancak gelecek nesillere ibret olabilir.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.